1 POTRAVINA/5 SPÔSOBOV: Karfiolová ryža
Touto kapustovitou zeleninou znížite množstvo sacharidov a riziko rakoviny, a zároveň zvýšite príjem vlákniny.
Sladko-kyslé kura
Rozmixujte jednu hlavu karfiolu v mixéri. Na panvici zohrejte 2 lyžice konopného oleja na vyššiu teplotu. Pridajte na malé kúsky pokrájané kuracie prsia (bez kože a bez kostí), 1 červenú mäsitú papriku, 1 nakrájanú cibuľu a restujte 5 minút, potom odložte bokom. Karfiol restujte 4 minúty, vmiešajte kôru a šťavu z jedného pomaranča, 3 lyžice sójovej omáčky a 1 lyžicu medu. Podávajte karfiolovú ryžu s kuracou zmesou.
Hubové rizoto
Rozmixujte jednu hlavu karfiolu v mixéri. Na panvici zohrejte 2 lyžice konopného oleja na vyššiu teplotu. Pridajte 1 nakrájanú červenú cibuľu, 300 g húb, 4 strúčiky nasekaného cesnaku, soľ a čierne korenie, restujte 5 minút, potom odložte bokom. Karfiol restujte 4 minúty. Vmiešajte 1/4 hrnčeka mascarpone a 1/4 hrnčeka Parmezánu. Na zmes húb naložte karfiolovú ryžu a posypte Parmezánom.
Ryža s opraženými kešu orechami a semenami granátového jablka
Rozmixujte jednu hlavu karfiolu v mixéri. Na panvici zohrejte 3 lyžice konopného oleja na vyššiu teplotu. Pridajte 4 strúčiky nasekaného cesnaku, restujte 1 minútu. Pridajte karfiol, 1/2 hrnčeka kešu orechov, 1 lyžicu kari korenia, restujte 4 minúty. Primiešajte 3 lyžice sójovej omáčky, 1/2 hrnčeka nastrúhaného neprisladeného kokosu, 1/2 hrnčeka bazalky a 1 hrnček semien granátového jablka.
Karifol obsahuje vysoké hodnoty základných živín, ako je napríklad vitamínu K, ktorý je prospešný zdraviu kostí. |
Ryža s kimči
Rozmixujte jednu malú hlávku karfiolu v mixéri. Na panvici zohrejte 3 lyžice konopného oleja na vyššiu teplotu. Pridajte 6 nakrájaných jarných cibuliek a 1/2 hrnčeka kimči, varte 2 minúty. Pridajte karfiol a restujte 4 minúty. Vmiešajte 1 hrnček mrazeného hrášku a 1 hrnček kukurice a 2 lyžice balzamikového octu. Pri podávaní pridajte na vrch ryže 1/2 hrnčeka kimči.
Ryža s fazuľou
Rozmixujte jednu hlavu karfiolu v mixéri. Na panvici zohrejte 3 lyžice konopného oleja na vyššiu teplotu. Pridajte pokrájanú žltú cibuľu, 1/2 hrnčeka koriandru, 2 lyžičky čilli, 1/2 lyžičky rasce, soľ a čierne korenie, varte 4 minúty. Pridajte karfiol a varte ďalšie 4 minúty. Pri podávaní pridajte 450 g kidney fazule (scedenej, opláchnutej a zohriatej).
text: JENNIFER ISERLOH, foto: GETTY IMAGES