3 druhy orieškov: vlašské, mandle, pistácie
Oriešky obsahujú bielkoviny. minerálne látky a nenasýtené tuky, ktoré majú priaznivé účinky na naše zdravie. Odporúča sa ich jesť namiesto sladkostí, pretože nerozkolíšu hladinu krvného cukru, čo môže zapríčiniť aj nadmerné ukladanie tuku a pokles energie a nálady. Aj tak, celkový obsah tukov je pri každom druhu orechov väčší ako 50 percent, preto si kontrolujte veľkosť porcií.
7 kusov vlašských orechov (28 g) má 185 kcal
- 18 g tukov (1,7 nasýtené; 13,3 poly-nenasýtené; 2,5 g omega-3)
- 4 g sacharidov
- 4,3 g bielkovín.
- 5% dennej dávky železa
- 11% dennej dávky horčíkaNájdete ich aj v slovenských a českých záhradách.
23 ks mandlí (28 g) má 162 kcal
- 14 g tuku (1 g nasýtené; 3 g poly-nenasýtené; 8,7 g mono-nenasýtené)
- 6,1 g sacharidov
- 6 g bielkovín.
- 17% dennej dávky vitamínu B2 37% dennej dávky vitamínu E
- 19% dennej dávky horčíkaMandle pochádzajú z blízkeho východu a Indie. Majú jemnú chuť s používajú sa na výrobu masla a mlieka. Sú aj častou prísadou do dezertov.
49 pistácii (28 g) má 161 kcal
- 13 g tuku (1,6 nasýtené; 3,9 poly-nenasýtené; 6,8 mono-nenasýtené)
- 7,8 g sacharidov
- 6 g bielkovín
- 16% dennej dávky vitamínu B1
- 18% dennej dávky vitamínu B6
- 7% dennej dávky železa
- 8% dennej dávky horčíkaPistácie rastú na stromoch v strednej Ázii a na Blízkom Východe. Používajú sa okrem iného na výrobu zmrzlín, masla a dezertov.