CESNAK: Zlý pre dych, vynikajúci pre srdce

Výskumy hodnotia cesnak mimoriadne pozitívne. Pravidelná konzumácia jedného strúčika denne zabraňuje vytváraniu krvných zrazenín, ktoré zvyšujú riziko vzniku srdcového infarktu, pomáha znižovať krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi.

Aby ste z cesnaku dostali maximum, približne päť minút pred použitím ho ošúpte, pokrájajte a roztlačte. Podarí sa vám tak z neho získať viac alicínu, v ktorom sa skrýva sila cesnaku.

CESNAKOVÉ KURA SO ŠPARGĽOU

(4 PORCIE)

SUROVINY

50 ml olivového oleja na varenie
4 kuracie stehná (každé cca 110 g, s kožou)
mleté čierne korenie
4 strúčiky cesnaku
1 zväzok špargle (chřestu)
mleté čili
1 polievková lyžica posekanej petržlenovej vňate
2 citróny – šťava z nich
2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja

POSTUP

1. Rozpáľte veľkú panvicu. Pridajte olivový olej. Kuracie stehná umyte a rozklepte ich na hrúbku cca 0,5 cm, osoľte ich a okoreňte. Stehná položte do panvice kožou nadol a opekajte ich do zlatista. Potom ich obráťte a opečte aj z druhej strany. Pridajte cesnak a pečte ešte 30 sekúnd. (Cesnak sa nesmie spáliť.)
2. Mäso podlejte 250 ml vody a drevenou vareškou oškriabte pripečené kúsky z dna panvice. Pridajte špargľu (chřest), štipku mletého čili a soľ. Panvicu prikryte a varte cca 2 minúty.
3. Panvicu odložte zo sporáka, pridajte posekanú petržlenovú vňať, citrónovú šťavu a extra panenský olivový olej.

VÝŽIVOVÉ HODNOTY V 1 PORCII

434 kcal, 18 g bielkovín, 40 g tuku, 3 g sacharidov

 

text: CHRIS GIBLIN, foto: PAUL TAYLOR