Prečo bielkoviny + sacharidy?

| text: TABATHA ELLIOTT    | foto: BLAKE LITTLE

131 TEDGE05 RRDUrčite vám nemusíme písať siahodlho o význame proteínov. Viete tiež, že je dôležité dodávať telu aminokyseliny, ktoré sú stavebným kameňom svalových bielkovín. A viete aj to, že proteíny vás lepšie zasýtia ako sacharidy alebo tuk. Ale vedeli ste, že bielkoviny spomaľujú strávenie sacharidov?

Píše sa o tom v štúdii uverejnenej v Journal of Nutrition (2006). Výskumníci dali 20 mužom a ženám buď sacharidový koktail s energetickým nápojom, kukuričným olejom a sójovým proteínom, alebo kukuričný olej a sójový proteín. Hladiny glukózy v krvi merali pred a až dve hodiny po podaní týchto nápojov. Vedci zistili, že tuk a bielkoviny (kukuričný olej a sójový proteín) viedli k pomalšiemu a slabšiemu nástupu glukózy v krvi (viac ako 50% obmedzenie). Samotný proteín redukoval hladinu cukru v krvi lepšie (pokles o 31 %), ako samotný tuk (4 %). Znamená to, že proteín má väčší účinok na spomalenie rýchlostráviteľných sacharidov.

Sú to potešiteľné správy pre všetkých, ktorých jedlo musí obsahovať vysokokvalitné proteíny z vajec, hydiny, hovädzieho mäsa, rýb či mliečnych produktov. Ak zjete hoci iba biely chlieb alebo zemiaky spolu s proteínmi, udrží sa vaša hladina krvnej glukózy (ktorá je zdrojom energie) a spaľovanie tuku dlhšie na vysokej úrovni.

Čo to znamená? Po tréningu pite koktail zo srvátkovej bielkoviny spolu s rýchlo stráviteľnými sacharidmi. Povedie to k vyšším hodnotám anabolického hormónu – inzulínu.

Štúdie ukazujú, že konzumácia proteínov (najmä srvátkového) spolu s rýchlostráviteľnými sacharidmi (ako sú športové nápoje) hneď po tréningu vedie k vyšším inzulínovým hodnotám v krvi, než keď človek prijme bielkoviny alebo sacharidy samotné. Inzulín je dôležitý pre naplnenie svalového glykogénu, naplavenie aminokyselín do svalov a spustenie procesu budovania svalstva po silovom tréningu.