Puzsér exceloval v dvíhaní kameňov

Silák Péter Puzsér z ŠK Strongman Clubu Dunajská Streda neexceluje len medzi strongmanmi, ale po novom sa mu darí i v dvíhaní kameňov, čiže stone liftingu. Táto aktivita má silnú tradíciu najmä v krajinách, spätých s keltskou históriu – predovšetkým v Baskicku a v Škótku. A práve v historickom Edinburghu, na úpätí Škótskej vysočiny, sa dostalo Petrovi cti v dňoch 18. a 19. júna zasúťažiť si na tradičnej súťaži Scottish Stones of Strength World Challenge.

Peter sa blysol hneď v úvodnej disciplíne, ktorou bolo nosenie tzv. Dinnieho kameňov s celkovou váhou 356 kg. Disciplína bola pomenovaná podľa Donalda Dinneho, ktorý pred 150 rokmi odniesol oba balvany (držiac ich za vsadené železné kruhy) na vzdialenosť 15 stôp, teda 457,5 cm. Dinnieho výkon platil za svetový rekord nasledujúceho poldruha storočia a prekonal ho až Puzsér, ktorý sa s kameňmi v rukách (akýsi ekvivalent farmárskej chôdze, známej zo zápolení strongmanov) zastavil na značke 564,57 cm!

Ďalší Puzsérov veľký moment nastal v dvíhaní Inverovho kameňa, keď sa mu ako iba šiestemu mužovi v histórii podarilo dostať neohrabaný, 121,6 kg vážiaci balvan zo zeme nad hlavu. Jeho dvihnutie pritom nekomplikuje ani tak samotná hmotnosť balvanu, ale jeho oblý tvar, mimoriadne sťažujúci uchopenie.

Celé zápolenie pozostávalo z piatich disciplín a debutujúci Péter Puzsér v ňom obsadil 4. miesto.

 

Péter Puzsér nesie Dinnieho balvany. Svoje vystúpenie zavŕšil svetovým rekordom 564,57 cm!