Železo, vápnik a vláknina: zdroje a recepty

|text: ELIZABETH WARD, ERIK RÉDLI

Vitamíny a minerály plnia v tele množstvo funkcií a preto je ich príjem rovnako dôležitý ako makrožívín (bielkoviny, sacharidy a tuky). Pri športe a náročnom životnom štýle (stres, viacero zamestnaní, časté cestovanie…) ich význam ešte stúpne a často ich nestačí dopĺňať len zo stravy. Vtedy siahneme po doplnkoch výživy s obsahom vitamínov a minerálov.

Vitamínové produkty sa často líšia podľa veku cieľovej skupiny a aj podľa pohlavia, pre ktré sú určené. Ženské telo má iné nároky ako mužské a odporúčaná denná dávka sa často líši. Do hry vstupujú napríklad materské povinnosti, kedy telo potrebuje viac živín. Vitamíny a minerály telo stráca aj pri náročnej športovej aktivite.

Prinášame tri jednoduché recepty, z ktorých každý sa zameriava na jeden prvok: železo, vápnik, vláknina.

 

ŽELEZO

Zdroje (na 100 g)Kuracia pečeň 13 mgMorské plody 11 mgMandle 6 mgHovädzie 4 mgŠpenát 3,6 mg

 

RESTOVANÉ HOVäDZIE S BROKOLICOU 3 porcie

INGREDIENCIE

  • 1/4 šálky sójovej omáčky
  • 2 lyžice vínneho octu
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 lyžica medu
  • 4 strúčiky cesnaku, olúpaného a pomletého (alebo nadrobno nasekaný)
  • 2 lyžice mletého zázvoru
  • 450 g hovädzieho steaku zo stehna nakrájaného na kocky
  • 1/4 šálky mletého čierneho korenia
  • 1 lyžice repkového oleja
  • 2 šálky nakrájanej brokolice
  • 1 veľká paprika, nakrájaná na kocky
  • 1 šálka = 225 ml

POSTUP

1. V stredne veľkej mise vymiešajte sójovú omáčku, ocot, paradajkový pretlak, med, cesnak a zázvor, až kým nevznikne jednotná zmes. Nechajte odstáť.

2. Okoreňte steak. Rozpáľte olivový olej v hlbokej panvici alebo woku na 200 stupňov a opečte steak 5 minút.

3. Znížte teplotu pod 200 stupňov a pridajte sójovú zmes. Použite jej toľko, aby v nej steak plával. Pridajte brokolicu a korenia a restujte 2 minúty.

ENERGIA: 356 kcal, 11 g tuku (3 g nasýteného), 18 g sacharidov, 5 g vlákniny, 46 g bielkovín, 5 mg železa

 

VÁPNIK

ZDROJE:Tmavá listová zelenina: 120 mgMlieko: 183 mgBrokolica: 47 mgSardinky v konzerve: 383 mg

 

ČOKOLÁDOVO-MANDLOVÉ SMOOTHIE1 porcia

INGREDIENCIE:

1 menší banán, zrelý

150 g gréckeho jogurtu

1 lyžica mandľového masla

2 lyžice kakaového prášku

1/2 lyžice vanilkového extraktu

POLEVA:

1 lyžica strúhaného kokosu

1 menší banán, nakrájaný na kolieska

2 lyžice nastrúhaných mandlí

POSTUP

1. Vložte nakrájaný banán, jogurt, mandľové maslo, kakaový prášok a vanilkový extrakt do mixéra. Mixujte vysokou rýchlosťou 1-2 minúty, až kým zmes nie je hladká.

2. Nalejte zmes do misy alebo veľkého pohára a ozdobte kolieskami banánu a nastrúhanými mandľami.

ENERGIA: 398 kcal, 18 g tuku (z toho 5 g nasýtené), 34 g sacharidov, 6 g vlákniny, 23 g bielkovín, 290 mg vápnika

 

VLÁKNINA

Zdroje:Brokolica a karfiol: 2 mgCelozrnné pečivo: 7g *záleží od druhuHrušky: 3 gOvsené vločky: 10 gSušené hrozienka: 3,7 g

 

GRÉCKY ŠALÁT S KURACÍM MäSOM1 porcia

INGREDIENCIE:

1 lyžica extra-panenského olivového oleja

1 lyžica citrónovej šťavy

1/4 lyžice mletého čierneho korenia

štipka sušeného oregana

1/4 šálky bielej fazule z konzervy – vysušenej a opláchnutej

100 g nakrájaných uvarených kuracích prsných rezňov

1/4 šálky nakrájanej šalátovej uhorky

10 cherry paradajok, prekrojených na polovice

5 veľkých olív

2 lyžice namrveného syru feta

POSTUP

1. V malej miske vymiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, čierne korenie a oregano. Nechajte odležať.

2. Vložte fazuľu, kuracie, uhorku, paradajky a olivy do misky. Dochuťte dresingom a syrom feta.

ENERGIA: 555 kcal, 26 g tuku (5 g nasýtené), 36 g sacharidov, 10 g vlákniny, 47 g bielkovín