Treska so zemiakmi
l foto: M&F
Recept na 4 porcie
Suroviny
- 750 g zemiakov
- 250 g šampiňónov
- 50 g masla
- 2 polievkové lyžice tekutého korenia
- 500 g tresky
- 4 paličky estragonu
- 3 vaječný žĺtky
- 150 ml kyslej smotany
- soľ
- mleté biele korenie.
Postup
- Ošúpané a umyté zemiaky pokrájajte na tenké kolieska. Očistené šampiňóny pokrájajte na plátky. Polovicu masla nechajte roztopiť v panvici. Pridajte šampiňóny, tekuté korenie a 3–5 minút duste. Šťavu vydusenú zo šampiňónov si odložte.
- Tresku pokrájajte ma menšie kúsky a ukladajte ju do zapekacej misy striedavo so zemiakmi. Pridávajte estragon.
- Rozšľahajte vaječné žĺtky so šťavou zo šampiňónov a zmiešajte so smotanou, soľou a korením. Zmes nalejte na zemiaky a tresku a posypte maslom nasekaným na malé kúsky. Prikryte alobalom.
- Zapekajte cca 40 minút vo vopred vyhriatej rúre (plyn 2 stupeň, elektrina 180 °C). Odstráňte alobal a dopečte ešte 5 minút.