Raňajková panvica so zemiakmi a syrom
|text: MOLLY MORGAN
Raňajková omeleta v reštaurácii väčšinou obsahuje veľa kalórii a tuku. Táto panvica na spôsob španielskej tortilla de patatas so zemiakmi a syrom však nahrádza celé vajcia bielkami, čím sa zvyšuje pomer bielkovín k tukom.
INGREDIENCIE (2 porcie):
- 1 malý zemiak, nakrájaný na kocky
- 1/2 cibule – olúpanej a nakrájanej na kocky
- 1/2 červenej alebo zelenej papriky (na kocky)
- 1 šálka tmavej fazule
- 1 čajová lyžička cesnakového prášku
- 4 vaječné bielka
- 2 celé vajcia
- 1/4 šálky nastrúhaného tvrdého syra (cheddar)
AKO NA TO
1. Rozohrejte veľkú panvicu na stredný stupeň. Duste na nej zemiaky, cibuľu a papriku, až kým zelenina nechytí hnedú farbu (okolo 7 minút). Pridajte tmavú fazuľu a duste ešte asi 5 minút.
2. Pridajte vajcia a bielka. Varte zmes na panvicu a pravidelne ju premiešavajte, až kým vajcia nie sú tuhé (3-5 min).
3. Posypte panvicu strúhaným syrom a nechajte ho topiť sa asi 2 minúty. Potom panvicu zoberte z ohňa a servírujte.
Výživná hodnota (v 1 porcii): 190 Kcal, 4 g tuku (1,5 g nasýtené), 22 g sacharidov (z toho 4 g cukry a 5 g vláknina), 17 g bielkovín, 150 mg sodíka