Pizza s kelom a slaninou

Doma pripravená pizza so slaninou je zdravšia, ako donáška do domu.

|text: CANDICE KUMAI

Oblohu pizze tvorí slanina a syr mozarella. Ak si ju však pripravíte doma, ušetríte kalórie aj tuk. Slaninu po opečení nechajte dobre odkvapkať a vysajte nadbytočný tuk servítkou. Kel dodá až 200 percent dennej dávky vitamínu C v 100 g porcii.

INGREDIENCIE

  • 500 g cesta na pizzu
  • 1 lyžica extra-panenského olivového oleja
  • 1/4 lyžice soli
  • 4 plátky slaniny
  • 1/2 červenej cibule
  • 2 šálky nakrájaného kelu
  • 1 šálka omáčky marinara (paradajky, bylinky, cesnak a cibuľa)
  • 1 šálka nakrájaného nízkotučného syra mozarella
  • 1 vajce 

kale saute recipeKel (100 g): 50 kcal, 10 g sacharidov (z toho 2 g vláknina), 3,3 g bielkovín, 2 násobok dennej dávky vitamínu C, 13% dennej dávky draslíka.

bacon rotatorSlanina: (100 g): 533 kcal, 40 g tuku (13,3 g nasýtené), 38 g bielkovín.

POSTUP

Predhrejte rúru na 200°C a nechajte cesto na pizzu odstáť pri izbovej teplote asi 20 minút.

Na kuchynskej doske vytvarujte z cesta asi 1,5 cm hrubú placku s priemerom 30-33 cm. Uložte ju na veľký plech alebo kameň (na pečenie pizze). Potrite cesto olivovým olejom a posypte soľou. Pečte asi 5 minút.

V hlbokej panvici upražte slaninu až kým nie je chrumkavá. Odložte ju nabok na papierové servítky (vysajú tuk). Pridajte nakrájanú cibuľu do panvice a pripravujte ju, až kým nie je mäkká, za občasného premiešania, asi 8 minút. Pridajte nakrájaný kel a duste všetko ešte asi 2 minúty.

Potrite pizzu omáčkou marinara, rozmiestnite mozarellu a udusený kel a cibuľu. Pečte v rúre 12 až 14 minút.

Štyri minúty predtým, ako je pizza hotová, rozbite na ňu vajce a pečte, až kým kôrka nie je chrumkavá a vajce usmažené.

Vyberte z rúry a servírujte.

Energia v 1 porcii: 401 kcal, 5 g bielkovín, 15 g tuku, 63 g sacharidov