Svaly budujúci burger z kuracieho mäsa
|text: tím M&F US
Burger sa nám spája s nezdravým životným štýlom. Nemusí to však byť vždy tak. Burger označuje placku z mletého mäsa, zvyčajne hovädzieho. Môže sa pripravovať na grile alebo na panvici s olejom. Väčšinou obsahuje vyšší podiel tuku, ktorý je dôležitý pre správnu chuť. Tu však nastupuje kreativita: kus chudého mäsa sa dá pripraviť na grile bez zbytočného oleja a chuť sa dá doplniť vhodne zvolenými prísadami.
Energia: 452 kcal, 57 g bielkovín, 10 g tuku, 32 g sacharidov.
INGREDIENCIE (1 porcia)
- 2 čajové lyžice paradajkovej omáčky bez prídavku soli
- 1/2 čajovej lyžičky kajenského korenia
- 100 g kuracích pŕs
- 4 veľké krevety, olúpané a zbavené vnútorností
- 1 veľká nakrájaná cibuľa
- 1/2 šálky zelených paprík
- 50 g morčacích párkov, nakrájaných na polovice
- 1 celozrnná haburgerová žemľa
POSTUP
Zmiešajte paradajkovú omáčku a korenie v malej miske a nechajte odstáť.
Predhrejte gril na vysokú teplotu (okolo 250 stupňov C). Vytvorte z kuracieho mäsa placku a potrite ju z oboch strán malým množstvom oleja. Rovnako potrite aj krevety, cibuľu a papriku.
Grilujte kuraciu placku, až kým nie je vnútri ružová – čo znamená asi 3 minúty z každej strany. Rovnako dlho grilujte aj cibuľu, papriku a párky. Krevetám stačí minúta z každej strany.
Žemľu ugrilujte na miernom ohni asi minútu.
Naložte mäso, papriku, cibuľu, párok a krevety do žemle. Pridajte vašu obľúbenú omáčku. Podávajte.