Recept pre začiatočníkov: kura s balzamikom
Kuracie prsia sú dobrý zdroj bielkovín (25-30 g na 100 g) s nízkym obsahom tuku.
Cibuľa šalotka je podobná cesnaku. Pochádza z oblasti Malej a Strednej Ázie a je pomenovaná podľa palestínskeho mesta Askalon. Do Európy ju priviezli križiaci. Obsahuje vitamín B6, malé množstvo vitamínu C a železa.
Aceto balsamico (balzamový ocot) je tmavý ocot s vysokou koncentráciou, vyrobený z hrozna. Pochádza z Talianska. Používa sa na dochutenie jedál.
INGREDIENCE (2 porcie):
3 lyžice extra panenského olivového oleja340 g kuracích pŕs1 lyžica nakrájanej šalotky1/4 šálky octu balzamiko1 lyžička drveného cesnaku1 lyžička nakrájanej čerstvej bazalky1/4 lyžičky morskej soli1/4 lyžičky čierneho korenia1/8 lyžičky prášku z bobkového listu
1 šálka = 240 ml
POSTUP
Rozohrejte panvicu na strednú teplotu. Pridajte olivový olej a zahrievajte ho po dobu 30 sekúnd. Potom pridajte kuracie prsia a opečte ich z oboch strán, až kým nezhnednú. Pridajte do panvice šalotku a pečte ju, pokiaľ zľahka nezhnedne. Ochuťte mäso balzamikom a pridajte ostatné koreniny. Znížte teplotu a pečte mäso ešte 5-7 minút. Hotové kuracie prsia servírujte so zemiakmi alebo len so zeleninou. Omáčkou, ktorá zostane v panvici môžete kuracie prsia dochutiť.
ENERGIA (1 porcia): 516 kcal, 50 g bielkovín, 2 g sacharidov, 34 g tuku