Domáca pizza na pita chlebe
Kombináciou niekoľkých ingrediencií sa mi podarilo napodobniť chuť talianskej pizze. Dá sa pripraviť doma a jednotlivé prísady si môžem prispôsobiť podľa chuti alebo tréningového cieľa.
POSTUP
Paradajková omáčka: Nakrájajte paradajky na kocky. Pridajte cesnak a bazalku. Vložte všetko do mixéra a zmixujte na pyré. Pyré prelejte do hrnca a varte hodinu, až kým nezhustne. Pridajte korenie a soľ podľa chuti. Paradajkovú omáčku môžete kúpiť už hotovú v obchode.
Pitu potrite paradajkovou omáčkou.
Pizza: Pitu som potrel omáčkou, nalámal som mozzarellu a pridal som aj pár sušených paradajok. Majú výraznú chuť, typickú pre taliansku kuchyňu. Tam patrí aj olivový olej, ktorým som pizzu potrel.
Na omáčku uložte mozzarellu.
Do rúry na 180° Celzia.
Výberom správnych ingrediencií sa mi podarilo napodobniť pizzu z reštaurácií alebo z kebabových stánkov. Doma však môžem ovplyvniť jej výživnú hodnotu. Ak by som chcel energeticky výdatnejšiu, objemovú, použijem hovädziu šunku, kuracie mäso, slaninu a zo syrov napríklad parmezán. Na sto gramov obsahuje až 35 g bielkovín. Vegetariáni môžu zvoliť čisto zeleninovú oblohu, prípadne pridať šampiňóny. Pečie sa v rúre pri 180 stupňoch Celzia, až kým okraje pita chleba nie sú chrumkavé. Mne stačilo osemminút. Po vybratí posypte pizzu bazalkou. Tepelnou úpravou sa ničia vitamíny a rastlinné látky, ktoré obsahuje. Sto gramov čerstvej bazalky má až 50 percent dennej dávky vitamínu A a 15 percent vitamínu C.
Energetická hodnota v ½ pizze: 285 kcal, 14,25 g bielkovín, 22,5 g sacharidov, 16,5 g tuku, 33% ODD vápnika, vitamín skupiny B a C
Text a foto: ERIK RÉDLI