Špagety s chobotnicami

Špagety s chobotnicami znejú exoticky. Tento jednoduchý recept si však ľahko pripravíte aj doma.

Chobotnice patria medzi mäkkýše. Vyznačujú sa vysokým obsahom bielkovín, železa a selénu. Sto gramov dodá viac než dennú dávku tohto antioxidantu, ktorý má priaznivé účinky aj na sexuálne zdravie. Preto sa mäkkýše odporúčajú aj ako afrodiziakum.

Moscardini

Nedávno som si kúpil malé chobotničky na trhu Nachsmarkt vo Viedni. Ide o malý poddruh elodone moschata, ktorý sa vyskytuje v Atlantickom oceáne a v oblasti Stredozemného mora, pri pobreží Grécka. Predavač mi nevedel povedať, že kde boli vylovené a ani o aký druh ide. Merali okolo troch centimetrov a dali sa jesť v celku. Chutili trošku ako kyslé ryby — pripomínali mi zavináče. V Taliansku sú súčasťou jedla spaghetti con moscardini — špagety s chobotnicami.

Blog Baby octopus

Na Slovensku sa dajú chobotnice kúpiť v špecializovaných obchodoch s potravinami a aj vo väčších hypermarketoch. Väčšie druhy však treba pred prípravou očistiť. Tu je návod. Prípadne môžete chobotnice v recepte nahradiť rybami.

INGREDIENCIE (4 porcie)

  • 500 g chobotníc
  • 400 g špagiet
  • olivový olej
  • maslo
  • petržlen
  • cesnak
  • soľ
  • hladká múka
  • mlieko

POSTUP

V panvici rozohrejte olivový olej a pridajte maslo. Keď sa maslo roztopí, vložte očistené chobotnice. Varte ich niekoľko minút a pridajte nakrájaný cesnak, petržlen a lyžičku soli. Smažte chobotnice ešte par minút. Keď sú hotové – nadobudnú tmavoružovú farbu, vylovte ich z panvice a odložte nabok. Vodu, ktorá zostala v panvici zahustite jednou-dvomi lyžicami múky a prilejte mlieko. Miešajte, kým zmes nezhustne, a pridajte cestoviny a chobotnice.

Sto gramov chobotníc obsahuje približne 164 kcal, 2 g tukov, 29 g bielkovín, 600% ODD* vitamínu B12, 53% ODD železa, 128% ODD selénu a ďalšie minerály.

*ODD – odporúčaná denná dávka