Jahodové rizoto
l foto: M&F
Recept na 4 porcie
Nie je rizoto ako rizoto. Určite poznáte vegetariánske, hydinové či bravčové rizoto. Ale jedli ste už niekedy jahodové rizoto? Nie? Môžete to hneď teraz napraviť!
Suroviny
- 400 g jahôd
- 2 šalotky
- 800 ml zeleninového vývaru (môžete si ho pripraviť zo zeleninového bujónu)
- 250 g ryže
- 200 ml suchého bieleho vína
- soľ
- korenie
- 4 cl calvadosu
- 2 polievkové lyžice parmezánu
Postup
- Jahody umyte a osušte. Polovicu z nich porozkrajujte a odložte bokom. Druhú polovicu pokrájajte na malé kúsky.
- Šalotky ošúpte, pokrájajte na malé kúsky a opražte na oleji. Pridajte ryžu, soľ, korenie, podlejte vínom a do zmesi nasypte pokrájané jahody. Spolu duste. Keď sa víno odparí, podlievajte vopred zohriatym zeleninovým vývarom. Po približne 20 minútach (závisí to od druhu ryže) rizoto odstavte a nechajte postáť, aby vsiakla prebytočné tekutina.
- Do hotového rizota pridajte zvyšné jahody a calvados. Pred podávaním posypte parmezánom.
1 porcia obsahuje cca: 470 kcal, 7 g bielkovín, 55 g sacharidov, 10 g tuku.