Kohútik s parmezánom
l text: DEVIN ALEXANDER l foto: DENNIS DONNEHL
Existujú dva pohľady na taliansku kuchyňu. Na jednej strane treba pochváliť množstvo zeleniny a darov mora, ktoré v kuchyni Taliani používajú, na druhej strane im však odborníci na diétne stravovanie vyčítajú používanie veľkého množstva oleja takmer do všetkých jedál. Spolu s nami si však môžete uvariť typicky talianske jedlo, lenže pripravené diétne – bez nadmerného množstva oleja.
Recept na 4 porcie
Suroviny
- 1/4 šálky múky
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička čierneho mletého korenia
- 2 vaječné bielky
- 1 polievková lyžica nízkotučného mlieka
- 1 šálka strúhanky
- 2 polievkové lyžice sušeného oregana
- štyri 140g porcie pŕs z mladého kohútika (prípadne morky)
- 85 g nízkotučnej mozzarelly jemno postrúhanej
- trochu olivového oleja.
(1 šálka = 230 ml)
Postup
- Vyhrejte rúru na 170° C.
- Pripravte si tri taniere. V prvom zmiešajte soľ, múku a čierne mleté korenie. V druhom rozšľahajte vaječné bielky v mlieku. V treťom zmiešajte strúhanku s oreganom.
- Mäso umyte a vysušte papierovým obrúskom. Suché mäso obaľte najprv v múke, potom ho ponorte do bielok zmiešaných s mliekom a nakoniec ho obaľte strúhankovo-oreganovou zmesou.
- Na panvicu nalejte minimálne množstvo olivového oleja a poriadne ju rozpáľte (nie však tak, aby sa vám začal prepaľovať olej). Obalené mäso opekajte z jednej strany 2 minúty, potom teplotu znížte a opekajte ešte 3 minúty. Mäso obráťte a rovnakým spôsobom opečte z druhej strany.
- Opečené rezne posypte postrúhanou mozzarellou a dajte zapiecť na 3–5 minút do vopred vyhriatej rúry. Podávajte s cestovinami.
1 porcia obsahuje: 316 kcal, 18 g sacharidov, 6 g tuku, 2 g balastných látok.