Nízkotučný jablkový koláč

l text: BRIAN LEATART l foto: M&F

Recept na 8 porcií

Váš prístup k diéte nemusí byť až taký drastický, napriek tomu sa pravdepodobne nechcete utápať v sladkostiach. Dobrým tipom pre vás v takomto prípade bude jablkovo-čučoriedkový koláč.

Suroviny

  • 4–5 jabĺk ošúpaných a pokrájaných na mesiačiky
  • 1 šálka čučoriedok
  • 1 1/2 šálky nízkotučného mlieka
  • 1 celé vajce, 2 vaječné bielky
  • 1/2 šálky preosiatej hladkej múky
  • 1/4 šálky krištáľového cukru
  • 1,5 kávovej lyžičky vanilky
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
  • sprej na vymastenie plechu

1 šálka = 225 ml

Postup

  1. Sprejom na pečenie vystriekajte okrúhlu formu s priemerom cca 25 cm. Poukladajte do nej pokrájané jablká a nasypte polovicu čučoriedok.
  2. Vyšľahajte vajíčka, pridajte mlieko, múku a ostatnými ingredienciami. Zľahka premiešajte. Zmes nalejte na ovocie.
  3. Pečte vo vopred vyhriatej rúre cca 30 minút. Ak do koláča zapichnete špáradlo a toto po vytiahnutí zostane čisté, je koláč dobre upečený.
  4. Hotový koláč vyklopte a posypte zvyšnými čučoriedkami. Nakrájajte 8 porcií.

1 porcia obsahuje cca: 130 kcal, 8 g bielkovín, 25 g sacharidov, 0, 5 g tuku.