STEAK S HUBAMI
Keď chcete zásobiť telo bielkovinami, neexistuje nič chutnejšie, ako šťavnatý steak. Pridajte k nemu opečené huby a šalotku a máte vynikajúce jedlo pre celú rodinu alebo zásobu pre seba na celý týždeň.
● 50 ml + 2 polievkové lyžice oleja z hroznových jadier (alebo olivový olej)
● 900 g húb alebo šampiňónov
● 85 ml brandy
● 1 čajová lyžička čerstvého tymiánu
● 85 ml smotany na varenie (20%)
● 6 steakov (225 g)
● 4 polievkové lyžice mletého čierneho korenia
● soľ
POSTUP
1. Rozpáľte veľkú panvicu. Pridajte 2 polievkové lyžice oleja, potom pokrájanú šalotku a pokrájané huby. Všetko opekajte 3–4 minúty. Huby musia jemne skaramelizovať. Opatrne pridajte brandy.
2. Pridajte tymián a smotanu a spolu varte 3–4 minúty. Potom osoľte, okoreňte a odložte bokom.
3. Rozpáľte dve panvice a rozdeľte na ne 50 ml oleja. Jednu stranu steaku intenzívne posypte čiernym korením a osoľte a vložte ho do rozpáleného oleja okorenenou stranou nadol. Opekajte 3 minúty.
4. Steak obráťte a pečte 3 minúty aj z druhej strany. Zredukujte teplotu a opekajte ho dovtedy, kým nie je prepečený podľa vašej chuti. Opečený steak zakryte fóliou a nechajte 3 minúty odpočívať. Potom ho servírujte s hubami.
VÝŽIVOVÉ HODNOTY V 1 PORCII
686 kcal, 72 g bielkovín, 33 g tuku, 15 g sacharidov
text: ROBERT IRVINE, foto: ANDREW PURCELL