1 potravina/5 spôsobov: CÍCER

Tento „väčší hrášok“ je plný bielkovín. A navyše je veľmi jednoduché pripraviť z neho rýchle a chutné jedlo.

1.

Falafel
V mixéri pulzne rozmixujte 1/4 hrnčeka koriandru, 1 strúčik cesnaku, 1/4 lyžičky mletej rasce, 1/2 lyžičky červenej papriky a 1/4 lyžičky cesnakovej soli až bude zmes najemno posekaná. Pridajte jednu konzervu scedeného cíceru a mixujte až sa vytvorí hustá zmes. Vytvarujte 4 guľky. Na tanier nasypte 2 lyžice mletých ľanových semienok, 2 lyžice postrúhaného parmezánu a 2 lyžice chia semienok a všetko premiešajte. Guľky zatlačte do tejto zmesi, čím vytvarujete fašírky obalené v zmesi na tanieri. Malý pekáč potrite olejom a opekajte karbonátky 3–4 minúty z oboch strán. Podávajte s obľúbeným dressingom.

2.

Sušienky z arašídového masla
Zahrejte rúru na 175 °C. Malý plech na pečenie potrite tukom. Do mixéra vložte 1 konzervu scedeného cíceru spolu s 1/2 šálky arašidového masla, 2 lyžice sladidla (napr. stévia), 2 lyžice zlatých ľanových semienok, 1/2 lyžičky prášku do pečiva a 1/2 lyžičky mletej škorice a mixujte kým nevznikne tvárna hmota. Čajovými lyžičkami nadávkujte cesto na papier na pečenie a pečte približne 8–10 minút.

3.

Misa sriracha
V miske zmiešajte 1/2 konzervy scedeného cíceru, 2 lyžice majonézy a 2 lyžičky pálivej chilli omáčky Sriracha. Pridajte 1/2 šálky uvarenej hnedej ryže alebo quinoy, 2 hrnčeky baby špenátu, 1/2 nakrájanej šalátovej uhorky a 1/2 nakrájaného avokáda. Ihneď podávajte.

4.

Pečený cícer s paprikou
Predhrejte rúru na 175 °C. Plech na pečenie zakryte alobalom. Sceďte 400 g konzervovaného cíceru a dajte ho do misky. Pridajte 1 lyžicu sezamového oleja, 1/2 lyžičky mletej papriky (ideálne chipotle), 1/2 lyžičky cesnakového prášku, 1/4 lyžičky mletej kurkumy a 1/4 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia. Premiešajte, aby sa cícer obalil v koreninách. Premiestnite na plech a pečte 45–50 minút, alebo kým nebude cícer chrumkavý.

5.

Karfiolová kaša
Vložte 1 nahrubo nakrájanú šalotku, 1/4 šálky nastrúhaného parmezánu, 1/4 lyžičky cesnakovej soli a 1/8 lyžičky mletého čierneho korenia do mixéra a mixujte, kým šalotka nebude úplne rozsekaná. Pridajte 1 šálku konzervovaného scedeného cícera a 1 šálku duseného karfiolu a mixujte pulzným spôsobom, až kým nebude kaša jemná.

 

text: JENNIFER ISERLOH, foto: archiv M&F