Bylinky v kuchyni

| text: ALL HEIMER

 

138-1PETRŽLEN stojí na vrchole rebríčka obľúbenosti v kuchyn­­skej príprave. Hodí sa do vaječných jedál, vynikajúco chutí so zemiakmi, pridáva sa do väčšiny polievok a je súčasťou mnohých dochucovacích zme­sí. Má vysoký obsah éterické­ho oleja apiol.

MÄTA má osviežujúcu, éterickú a ostrú vôňu (mentol). Je ideálna k ovociu, čokoláde, rozmliaždená spolu s limetkou je súčasťou mnohých kokteilov, sušená poslúži ako čaj. Používa sa pri príprave husaciny a jahňaciny najmä v arabskej kuchyni.

PAŽÍTKA má ostrú cibuľkovú chuť. Hodí sa k zemiakovým a vaječným jedlám, k lososovi a chutí nasypaná na chlieb s maslom.

BAZALKA je obľúbenou súčasťou stredomorskej kuchyne. Používa sa do zeleninových šalátov a do mäsových jedál. Vynikajúco sa dopĺňa s cesnakom a paradajkami.

ŠALVIA je známa najmä z francúzskej kuchyne. Podporuje trávenie, preto sa pou­žíva pri príprave mast­ných jedál (hus, kačka). Chutí však aj s jahňacinou, pečienkou, jablkami a cibuľou.

KORIANDER je mimo­riad­­­ne aromatická bylinka. Má sviežu, citrónovú a exotickú chuť. Pri jeho dávkovaní buď­te opatrní. Využitie nachádza v ázijských polievkach, osviežujúcich letných šalátoch a ostrých omáčkach.

KÔPOR – jeho využitie v kuchyni je pestré: používa sa k príprave rýb a plodov mora, chutí s uhorkou aj karfiolom a dodá chuť jogurtovo-horčicovému dressingu.

ESTRAGÓN – pokrájaný na drobné kúsky, zjemní chuť jedál z rýb, hydiny a králika. Je však vhodný aj ku koziemu syru a k syru feta.

 

Treska s bylinkovou kôrkou – 4 porcie

 

SUROVINY

138-2

  • Vňať petržlenu
  • pažítky, kôpru
  • bazalky a estragónu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 filety tresky (po 125 g)
  • šťava z 1 citrónu
  • soľ
  • mleté korenie
  • 4 čajové lyžičky kapár (pokrájaných na drobno)
  • 4 polievkové lyžice drvených orechov
  • 2 polievkové lyžice strúhanky
  • 3 čajové lyžičky horčice
  • 3 čajové lyžičky olivového oleja.

POSTUP

  1. Bylinky umyte, osušte v utierke a pokrájajte.
  2. Rúru rozpáľte na 200 ºC. Umyte filety tresky, položte ich na zapekací plech, pokvapkajte citrónovou šťavou, osoľte a okoreňte.
  3. Pokrájané bylinky, kapary, orechy, strúhanku, horčicu a olivový olej zmiešajte a zmes dochuťte soľou a mletým korením.
  4. Bylinkovú zmes naneste rovnomerne na rybie filety. Pečte cca 20 minút. Ako prílohu odporúčame paradajky, dusené s cesnakom a cibuľkou, ktoré pred podávaním dochutíte balzamikovým octom.

1 porcia obsahuje cca 190 kcal

 

 

Kuskusový šalát – 4 porcie

SUROVINY

  • 138-3250 g kuskusu
  • soľ
  • 2 čajové lyžičky masla
  • petržlenová vňať
  • mäta
  • 4 paradajky
  • šťava z 1 citrónu
  • 6 polievkových lyžíc olivového oleja
  • mleté korenie
  • 1 baklažán
  • 1 červená paprika
  • 2 červené cibule
  • 1 polievková lyžica balzamikového octu
  • 50 ml bieleho vína
  • 150 ml bieleho neochuteného jogurtu.

POSTUP

  1. Kuskus pripravte podľa postupu uvedeného na obale, jeho chuť zjemnite maslom.
  2. Bylinky umyte, osušte a pokrájajte. Paradajky pokrájajte na kocky.
  3. Kuskus zmiešajte s bylinkami, 3 polievkovými lyžicami citrónovej šťavy, 3 polievkovými lyžicami olivového oleja a paradajkami. Podľa chuti osoľte a okoreňte.
  4. Baklažán, papriku a cibuľu pokrájajte a prudko opečte na oleji na panvici. Potom zalejte vínom, octom a nechajte stáť.
  5. Jogurt zmiešajte so soľou, korením a zvyšnou citrónovou šťavou.
  6. Servírujte kuskus, zeleninu a jogurtovú omáčku.

1 porcia obsahuje cca 390 kcal