Bylinky v kuchyni
| text: ALL HEIMER
PETRŽLEN stojí na vrchole rebríčka obľúbenosti v kuchynskej príprave. Hodí sa do vaječných jedál, vynikajúco chutí so zemiakmi, pridáva sa do väčšiny polievok a je súčasťou mnohých dochucovacích zmesí. Má vysoký obsah éterického oleja apiol.
MÄTA má osviežujúcu, éterickú a ostrú vôňu (mentol). Je ideálna k ovociu, čokoláde, rozmliaždená spolu s limetkou je súčasťou mnohých kokteilov, sušená poslúži ako čaj. Používa sa pri príprave husaciny a jahňaciny najmä v arabskej kuchyni.
PAŽÍTKA má ostrú cibuľkovú chuť. Hodí sa k zemiakovým a vaječným jedlám, k lososovi a chutí nasypaná na chlieb s maslom.
BAZALKA je obľúbenou súčasťou stredomorskej kuchyne. Používa sa do zeleninových šalátov a do mäsových jedál. Vynikajúco sa dopĺňa s cesnakom a paradajkami.
ŠALVIA je známa najmä z francúzskej kuchyne. Podporuje trávenie, preto sa používa pri príprave mastných jedál (hus, kačka). Chutí však aj s jahňacinou, pečienkou, jablkami a cibuľou.
KORIANDER je mimoriadne aromatická bylinka. Má sviežu, citrónovú a exotickú chuť. Pri jeho dávkovaní buďte opatrní. Využitie nachádza v ázijských polievkach, osviežujúcich letných šalátoch a ostrých omáčkach.
KÔPOR – jeho využitie v kuchyni je pestré: používa sa k príprave rýb a plodov mora, chutí s uhorkou aj karfiolom a dodá chuť jogurtovo-horčicovému dressingu.
ESTRAGÓN – pokrájaný na drobné kúsky, zjemní chuť jedál z rýb, hydiny a králika. Je však vhodný aj ku koziemu syru a k syru feta.
Treska s bylinkovou kôrkou – 4 porcie
SUROVINY
- Vňať petržlenu
- pažítky, kôpru
- bazalky a estragónu
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 filety tresky (po 125 g)
- šťava z 1 citrónu
- soľ
- mleté korenie
- 4 čajové lyžičky kapár (pokrájaných na drobno)
- 4 polievkové lyžice drvených orechov
- 2 polievkové lyžice strúhanky
- 3 čajové lyžičky horčice
- 3 čajové lyžičky olivového oleja.
POSTUP
- Bylinky umyte, osušte v utierke a pokrájajte.
- Rúru rozpáľte na 200 ºC. Umyte filety tresky, položte ich na zapekací plech, pokvapkajte citrónovou šťavou, osoľte a okoreňte.
- Pokrájané bylinky, kapary, orechy, strúhanku, horčicu a olivový olej zmiešajte a zmes dochuťte soľou a mletým korením.
- Bylinkovú zmes naneste rovnomerne na rybie filety. Pečte cca 20 minút. Ako prílohu odporúčame paradajky, dusené s cesnakom a cibuľkou, ktoré pred podávaním dochutíte balzamikovým octom.
1 porcia obsahuje cca 190 kcal
Kuskusový šalát – 4 porcie
SUROVINY
- 250 g kuskusu
- soľ
- 2 čajové lyžičky masla
- petržlenová vňať
- mäta
- 4 paradajky
- šťava z 1 citrónu
- 6 polievkových lyžíc olivového oleja
- mleté korenie
- 1 baklažán
- 1 červená paprika
- 2 červené cibule
- 1 polievková lyžica balzamikového octu
- 50 ml bieleho vína
- 150 ml bieleho neochuteného jogurtu.
POSTUP
- Kuskus pripravte podľa postupu uvedeného na obale, jeho chuť zjemnite maslom.
- Bylinky umyte, osušte a pokrájajte. Paradajky pokrájajte na kocky.
- Kuskus zmiešajte s bylinkami, 3 polievkovými lyžicami citrónovej šťavy, 3 polievkovými lyžicami olivového oleja a paradajkami. Podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Baklažán, papriku a cibuľu pokrájajte a prudko opečte na oleji na panvici. Potom zalejte vínom, octom a nechajte stáť.
- Jogurt zmiešajte so soľou, korením a zvyšnou citrónovou šťavou.
- Servírujte kuskus, zeleninu a jogurtovú omáčku.
1 porcia obsahuje cca 390 kcal