Jesť chlieb či nie? Chlieb ľudia poznali už pred 14 000 rokmi
Chlieb – máme ho jesť či nie?
Máme jesť chlieb alebo nie? Viaceré moderné spôsoby stravovanie radia vylúčiť chlieb a obilniny zo stravy z dôvodu nadmerného obsahu sacharidov a lepku, ktorý vyvoláva alergie. Údajne ho nejedli ani naši predkovia, čo je hlavný argument vyznávačov paleo diét. Podľa nich chlieb nemáme jesť. Chlieb bol však s najväčšou pravdepodobnosťou súčasťou výživy ľudstva už v mladšej dobe kamennej, ešte pred objavením poľnohospodárstva.
Výskumníci objavili v Jordánsku pozostatky chlebových placiek, ktoré piekli lovci a zberači pred viac ako 14 000 rokmi. Podľa informácií z americkej National Academy of Sciences, ľudia v tejto dobe piekli chlieb z divo rastúcich obilnín. Vykopávky objavené už v 90-tych rokoch, odhalili dve budovy s kamenným ohniskom a pozostatkami jedál. Produkcia chleba si vyžadovala stály prísun obilnín, čo mohlo viesť k neolitickej revolúcii a k nástupu poľnohospodárskej výroby.
Nálezy sú podobné vzorkám chlebových placiek, objavených v Turecku a na území bývalej Rímskej ríše. Počas neolitickej revolúcie došlo aj k zmene spôsobu stravovania populácie, kde sa zvýšil príjem rastlinnej stravy. Chlieb má preto svoje miesto aj v modernej výžive, ak je pripravený z kvalitných surovín. Kvalitný chlieb jesť, nekvalitný nie! Vyhýbať by sme sa mali priemyselne spracovaným chlebom a rôznym trvanlivým pečivám s prídavkom cukru, farbív a konzervačných látok. Cesto na poctivý chlieb obsahuje len vodu, múku, kvasnice a soľ.