Gazpacho: studená španielska polievka
Gazpacho je zeleninová polievka populárna v Španielsku a v Portugalsku. Pripravuje sa z paradajok, papriky a uhoriek a konzumuje sa studená, čo je ideálne v horúcich letných dňoch.
Ingrediencie (4 porcie):
- 6 stredne veľkých paradajok
- 1 červená paprika
- 2 uhorky, nakrájané na kúsky
- 1/2 šalotky
- 1/2 šálky čerstvých lístkov z petržlenu
- 1 malý strúčik cesnaku
- 1 lyžica červeného vínneho octu
- soľ a korenie
POSTUP:
Predhrejte gril alebo panvicu na strednú teplotu.
Nakrájajte paradajky a papriku na veľké, ploché kúsky.
Naolejujte gril a rozmiestnite naň zeleninu. Varte približne 5 minút, kým nie je mierne pripálená.
Preložte grilované paradajky a papriku do mixéra a pridajte uhorku, šalotku, petržlen ,cesnak a červený vínny ocot. Osoľte o okoreňte a zmixujte na jemnú zmes. Takto pripravenú polievku uložte do chladničky na schladenie.
Podávajte s čerstvou bagetou alebo chlebom.