Grécky šalát s tuniakom
4 porcie, čas na prípravu: 10 min.
Šalát s tuniakom nie je len bielkovina z konzervy a nejaká zelenina. Každý druh zeleniny obsahuje vitamíny a ďalšie látky, ktoré prospievajú zdraviu. Samozrejme, záleží od zdroja. Ak máte možnosť, uprednostnite zeleninu z vlastnej záhrady alebo z malých fariem. Vo väčších mestách existujú farmárske obchody a potraviny sa dajú dokonca objednať online donáškovou službou.
Niektoré druhy zeleniny majú synergický efekt, preto sa konzumujú spolu. Napríklad lykopén, antioxidant zastúpený v paradajkách, sa lepšie vstrebáva s tukom. Preto sa v južanskej kuchyni často kombinujú paradajky s olivovým olejom.
INGREDIENCIE
- 8 paradajok, rozkrojených na polovice
- 1 veľká uhorka, nakrájaná na plátky
- 1 malá červená cibuľa – šalotka
- 1/4 šálky olív, rozkrojených na polovice
- 2 lyžice nasekanej mäty
- 10 šálok listového šalátu2 konzervy kúskov tuniaka v oleji (2 x 150 g)
- 90 g syru feta, na kocky
- 4 lyžice extra panenského olivového oleja
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 2 lyžice nasekaných listov oregana
- 1/4 lyžice morskej soli
- štipka čierneho korenia
POSTUP
- Vložte všetky zeleninové ingrediencie do veľkej misy.
- V menšej miske zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, oregano, soľ a korenie na dresing.
- Nalejte dresing na šalát a dobre premiešajte.
- Pridajte tuniaka a kúsky syru feta.
Podávajte.
ENERGIA (1 porcia): 237 kcal, 13 g bielkovín, 10 g tuku, 13 g sacharidov, 4 g vlákniny
TIP: Použitie tuniaka z konzervy vám ušetrí čas. Grilovaná čerstvá ryba však dodá chuť a dotvorí atmosféru.
TIP: Tuniak z konzervy obsahuje až 1 gram soli na 100 gramov, preto si dávajte pozor na celkový príjem sodíka. Neodporúča sa prekračovať dávku 2000-2400 mg tohoto minerálu denne a jeden gram soli obsahuje približne 400 mg.