Jesenné plody vhodné do fitness jedálnička
|text: LORNE OPLER, ERIK RÉDLI
Na jeseň dozrieva veľa plodov, ktoré dodajú vitamíny a zároveň pomáhajú udržať hladinu cukru v krvi pod kontrolou.
Hladinu cukru v krvi reguluje najmä hormón inzulín, ktorý je zodpovedný za spracovanie energie z potravy. Glykemický index (GI) potravín vyjadruje, že ako veľmi potravina zvýši hladinu inzulínu v krvi – čím viac, tým vyššie číslo na stupnici od 0 po 100.
Potraviny s nízkym GI (nižším ako 55) nespôsobujú prílišné rozkolísanie hladiny inzulínu v krvi. Jedným z jeho nežiadúcich účinkov je aj ukladanie nadbytku energie do podkožného tuku. Po tréningu je zvýšená činnosť inzulínu prijateľnejšia, pretože v tom prípade ukladá energiu do vyčerpaných svalov. Preto sa hovorí, že ideálny čas na sladké z hľadiska využitia energie je bezprostredne po tréningu.
Inzulín spôsobuje návaly únavy, pretože po konzumácií sladkého hladina energie prudko stúpne a vzápätí padá. Potraviny s nižším GI zvýšia hladinu krvného cukru len mierne a energia vydrží cirkulovať v krvi dlhšie.
Zelenina a väčšina druhov ovocia má GI nižší ako 55, preto sa označujú za prijateľné potraviny. Pri konzumácii ovocia však majte na pamäti, že ovocný cukor – fruktóza má v nadmernom množstve negatívne účinky na ukladanie telesného tuku. Prinášame tri druhy jesennej zeleniny, ktoré sú populárne aj v našich končinách.
TEKVICA
tekvicové semiačka sú dobrý zdroj draslíka a horčíka. Obsah vlákniny je okolo 19 percent, rovnako aj obsah bielkovín. Vyhýbajte sa však semienkam praženým so soľou alebo korením.
Olej z tekvicových semiačok obsahuje nenasýtené omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Nepoužívajte ho na vyprážanie, ale len na dochucovanie hotových jedál.
Výživné hodnoty (100 g): GI 26, 20 kcal, 5 g sacharidov, 1 g bielkovín, 1 g vlákniny.
BROKOLICA
Výživné hodnoty (100 g): GI 15, 34 kcal, 7 g sacharidov, 2 g cukru, 3 g bielkovín, 3 g vlákniny.
KAPUSTA
Výživné hodnoty: (100 g): GI 15, 23 kcal, 6 g sacharidov, 3 g cukru, 1 g bielkovín, 2 g vlákniny, vitamín C.