Kačka, morka alebo kura?

Štyri recepty na prípravu hydiny, ktoré vás potešia nielen cez sviatočné dni

Či už pečené alebo grilované, pripravené na čínsky, thajský, indický alebo európsky spôsob, patria morka (česky krůta), kačka (kachna) a kura (kuře) k obľúbeným sviatočným pokrmom. Čaro hydinového mäsa spočíva nielen v jeho nízkom obsahu tuku, ale aj v nekonečnom počte variácií jeho prípravy. Prichystajte na sviatočný stôl hydinu podľa niektorého z našich, nielen chuti, ale aj oku lahodiacich, receptov.

 

Kačacie prsia s pomarančom

128-1

Chutné a atraktívne jedlo na sviatočný stôl

Suroviny: 4 porcie

  • 375 g dlhozrnnej a divej ryže
  • 3 pomaranče
  • mletý zázvor
  • 4 filety z kačacích pŕs (po 175 g)
  • biele mleté korenie
  • soľ
  • hladká múka
  • 4 polievkové lyžice oleja
  • 75 ml bieleho vína
  • 1 polievková lyžica cukru
  • 4 cl koňaku

Uvarte ryžu. Ošúpte 2 pomaranče a rozdeľte na mesiačiky. Z tretieho pomaranča vytlačte šťavu. Mäsové filety dôkladne umyte, osušte, osoľte, okoreňte a poprášte múkou. V panvici rozpáľte olej, potom doň vložte mäso a opekajte z každej strany 2–3 minúty. Opražené mäso vyberte a odložte do tepla. Do šťavy pridajte víno, pomarančovú šťavu, cukor a koňak, premiešajte a prihrievajte dovtedy, kým šťava nezačne vrieť. Do uvarenej šťavy vložte mäso a spolu ešte chvíľu povarte. Hotové mäso dochuťte korením a zázvorom.

Servírujte spolu s ryžou.

1 porcia obsahuje cca: 640 kcal, 48 g bielkovín, 13 g tuku, 80 g sacharidov

 

Morčacie prsia na kari

128-3Touto morčacou delikatesou určite prekvapíte svojich priateľov

Suroviny: 4 porcie

  • 250 g dlhozrnnej ryže
  • 500 g morčacích pŕs
  • 20 g masla
  • soľ
  • mleté korenie
  • 2 čajové lyžičky korenia kari
  • 1 banán
  • 2 broskyne (čerstvé alebo nakladané)
  • 200 g ananásu
  • 250 g syru mozzarella
  • niekoľko kúskov nakladaných (alebo kandizovaných) višní
  • opražené mandľové lupienky

Uvarte ryžu. Umyte morčacie prsia, osušte ich a pokrájajte na pásiky. Vo veľkej panvici rozpáľte maslo. Pridajte mäso, soľ, korenie a kari. Mäso prudko opražte, potom ho preložte na misu a odložte na teplé miesto.

Banán, broskyne a ananás očistite a pokrájajte na malé kúsky. Ovocie nasypte na panvicu, v ktorej ste pripravovali mäso a prudko ho opražte. Na ovocie pridajte mäso, ktoré posypete pokrájanou mozzarellou. Panvicu prikryte pokrievkou a varte ešte 3–5 minút. Pred podávaním posypte nakladanými višňami a opraženými mandľovými lupienkami.

1 porcia obsahuje cca: 656 kcal, 48 g bielkovín, 19 g tuku, 68 g sacharidov

 

Vitamínový kurací tanier

128-4Jedlo vhodné ako teplá alebo studená večera, či rýchle občerstvenie pre nečakanú návštevu

Suroviny: 4 porcie

  • 300 g kuracích pŕs
  • biele mleté korenie
  • soľ
  • 3 malé cukiny (cca 360 g)
  • 6 paradajok (cca 450 g)
  • 1 žltá paprika
  • 1 zelená paprika
  • 2 mladé cibuľky
  • bazalka
  • jogurtový dip

Zeleninu očistite a pokrájajte na tenké pásiky. Mäso umyte, osušte a okoreňte bielym mletým korením (toto korenie nie je štipľavé, ale má výraznú chuť). Na panvici rozpáľte olej, vložte doň celý kus mäsa a opečte ho z každej strany cca 4 minúty. Osoľte až po opečení. Ak by ste mäso osolili predtým, než začnete s jeho tepelnou úpravou, nevytvorila by sa na ňom chrumkavá kôrka.

Na tanier naaranžujte mäso pokrájané na tenké plátky so zeleninou a niekoľkými lístkami čerstvej bazalky. Podávajte s celozrnnou bagetou a na osvieženie ponúknite hostí pohárom bieleho vína.

1 porcia obsahuje cca: 280 kcal, 24 g bielkovín, 16 g tuku, 9 g sacharidov

 

Kuracia polievka

128-2Ideálna na zahriatie po lyžovačke, sánkovačke a pravej zimnej guľovačke

Suroviny: 4 porcie

  • 1 veľká paradajka
  • 2 mladé cibuľky
  • 1/2 hlavičky feniklu
  • 2 zelery s vňaťou
  • 1 karotka
  • 1 cibuľa
  • 1 polievková lyžica oleja
  • 600 g vareného kuracieho mäsa
  • 250 ml kuracieho vývaru
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
  • soľ
  • korenie
  • mletá paprika
  • niekoľko lístkov čerstvej mäty

Paradajku sparte, potom ju ošúpte, zbavte jadierok a pokrájajte na menšie kusy. Mladú cibuľku, fenikel, karotku a zeler očistite a pokrájajte. Cibuľu pokrájajte na drobné kocky. Rozpáľte olej v panvici, pridajte pokrájanú zeleninu (okrem paradajky), krátko ju opražte, podlejte trochou zeleninového vývaru a niekoľko minút duste. Dolejte zvyšok zeleninového a kuracieho vývaru, osoľte a okoreňte a varte, kým zelenina nezmäkne. Do polievky pridajte uvarené kuracie mäso, pokrájané paradajky a vopred uvarené cestoviny, aby sa prehriali. Pred podávaním dochuťte citrónovou šťavou a na tanieroch ozdobte lístkami čerstvej mäty.

1 porcia obsahuje cca: 274 kcal, 24 g bielkovín, 7 g tuku, 27 g sacharidov