Paleo: 7 potravín s nulovým obsahom sacharidov
|text: NATALIE RIZZO
Paleo systém stravovania (písali sme o ňom v čísle 10/2016) je postavený na konzumácii mäsa a rastlinnej potravy. Vychádza zo stravovacích návykov našich pra-predkov, ktorí sa živili lovom a zberom plodov. V tom čase ešte nebolo rozšírené poľnohospodárstvo a preto nepoznali cereálie a potraviny s obsahom cukrov a škrobu.
Paleo diéta je vhodná na redukciu telesného tuku. Niektorí ľudia dokonca vďaka nej zaznamenali aj zlepšenie športovej výkonnosti. Tu je pár tipov a receptov, ako na to. Ka máte zdravotné problémy a lekári vám neodporúčajú konzumovať priveľa pokrmov s vysokým obsahom bielkovín a tukov, poraďte sa pred prechodom na paleo s odborníkom.
Konzumujte: mäso, ryby, zelenina, ovocie, zemiaky, morské plody, orechy a semienka, oleje (kokosový, olivový, ľanový…)
Vynechajte: cereálie, strukoviny, mliečne výrobky, sladkosti, pečivo, priemyselne spracované potraviny, cukor a soľ, umelé sladidlá, rastlinné oleje
Obmedzenie sacharidov v strave sa v prvých dňoch môže prejaviť vo forme hladu, zmeny nálad a fyzickej a mentálnej vyčerpanosti. Svalom a najmä mozgu chvíľu potrvá, kým si zvyknú čerpať energiu z iných zdrojov. Tu je niekoľko snackov s takmer nulovým obsahom sacharidov, po ktorých môžete siahnuť.
Sardinky z konzervy
Konzerva sardiniek vo vlastnej šťave (91 g) obsahuje 190 kalórii, 21 g bielkovín1 10 g tuku, 1,3 g omega-3 kyselín a 30 percent ODD vápnika. Pridajte ich do zeleninového šalátu s olivami a cibuľou.
Oriešky
Obsahujú bielkoviny, ale aj tuku, preto buďte opatrný s veľkosťou porcii.
Sušené mäso jerky
Balenie (25 g) sušeného hovädzieho mäsa obsahuje 13 g bielkovín, 1 g tuku, vitamíny skupiny B ale aj 20 percent dennej dávky sodíka. Cenovo je to pomerne drahý snack, občas ho ale môžete vyskúšať. Okrem hovädzieho je dnes v ponuke aj kuracie a rybacie mäso.
Vajcia z voľného chovu
Jedno veľké vajce má 70 kcal, 7 g bielkovín, 5 g tuku a 13 rôznych vitamínov a minerálov, najmä vitamín A, vápnik a železo. Využite omeletu z 2-3 vajec ako palivo pred tréningom. Neodporúča sa nosiť varené vajcia do spoločnosti.
Losos
Odborníci na výživu radia konzumovať aspoň 500 g rýb týždenne. Dôležité je vybrať si správne druhy rýb a konzumovať ich aj s kožou, pod ktorou je uložených najviac tukov, vrátane omega-3 mastných kyselín. Morský losos medzi také ryby patrí s obsahom 1,5-2 g omega-3 na 100 g. Pozor však na ryby z fariem, ktoré ich obsahujú oveľa menej. Údený losos oživí každý šalát alebo suši.
Avokádo
Ľahko prenosné ovocie, ktoré obsahuje okolo 20 vitamínov a minerálnych látok a množstvo nenasýtených tukov. Ocenia ho najmä športovci, ktorý potrebujú prijať veľké množstvo energie. S 300 kalóriami je jedno veľké avokádo výborná desiata.
Olivy
Obsahujú nenasýtené tuky a málo sacharidov, preto sú vítanou paleo prílohou k jedlám. Porcia (25 g) obsahuje 50 kcal a 6 g tuku.