Pizza s kelom a slaninou
Doma pripravená pizza so slaninou je zdravšia, ako donáška do domu.
|text: CANDICE KUMAI
Oblohu pizze tvorí slanina a syr mozarella. Ak si ju však pripravíte doma, ušetríte kalórie aj tuk. Slaninu po opečení nechajte dobre odkvapkať a vysajte nadbytočný tuk servítkou. Kel dodá až 200 percent dennej dávky vitamínu C v 100 g porcii.
INGREDIENCIE
- 500 g cesta na pizzu
- 1 lyžica extra-panenského olivového oleja
- 1/4 lyžice soli
- 4 plátky slaniny
- 1/2 červenej cibule
- 2 šálky nakrájaného kelu
- 1 šálka omáčky marinara (paradajky, bylinky, cesnak a cibuľa)
- 1 šálka nakrájaného nízkotučného syra mozarella
- 1 vajce
Kel (100 g): 50 kcal, 10 g sacharidov (z toho 2 g vláknina), 3,3 g bielkovín, 2 násobok dennej dávky vitamínu C, 13% dennej dávky draslíka.
Slanina: (100 g): 533 kcal, 40 g tuku (13,3 g nasýtené), 38 g bielkovín.
POSTUP
Predhrejte rúru na 200°C a nechajte cesto na pizzu odstáť pri izbovej teplote asi 20 minút.
Na kuchynskej doske vytvarujte z cesta asi 1,5 cm hrubú placku s priemerom 30-33 cm. Uložte ju na veľký plech alebo kameň (na pečenie pizze). Potrite cesto olivovým olejom a posypte soľou. Pečte asi 5 minút.
V hlbokej panvici upražte slaninu až kým nie je chrumkavá. Odložte ju nabok na papierové servítky (vysajú tuk). Pridajte nakrájanú cibuľu do panvice a pripravujte ju, až kým nie je mäkká, za občasného premiešania, asi 8 minút. Pridajte nakrájaný kel a duste všetko ešte asi 2 minúty.
Potrite pizzu omáčkou marinara, rozmiestnite mozarellu a udusený kel a cibuľu. Pečte v rúre 12 až 14 minút.
Štyri minúty predtým, ako je pizza hotová, rozbite na ňu vajce a pečte, až kým kôrka nie je chrumkavá a vajce usmažené.
Vyberte z rúry a servírujte.
Energia v 1 porcii: 401 kcal, 5 g bielkovín, 15 g tuku, 63 g sacharidov