Pizza s prosciuttom a sušenými paradajkami
|text: CANDICE KUMAI
Prosciuto je talianska sušená šunka, vyrobená zo zadného stehna prasaťa alebo diviaka. Receptúra aj spôsob sušenia sa medzi jednotlivými regióni líšia. V priemere obsahuje 220 kcal, 16 g tuku a 25 g bielkovín v sto gramovej porcii.
INGREDIENCIE
- 500 g cesta na pizzu
- 1 lyžica extra-panenského olivového oleja
- 1 lyžica morskej soli
- 1/2 šálky pesta 6 plátkov prosciutta
- 2 paradajky, nakrájané na tenké plátky
- 1 šálka rukoly
- 1 šálka strúhanej mozarelly
1 šálka = 225 ml
POSTUP
- Predhrejte rúru na 200 stupňov.
- Rozprestrite cesto na plech. Potrite ho olivovým olejom a mierne posypte soľou. Dajte do rúry a predpečte ho po dobu 8 minút.
- Cesto vybere, potrite ho pestom a navrch rozmiestnite plátky prosciutta, kolieska paradajky a rukolu. Posypte mozarellou.
- Vráťte cesto do rúry a pečte na strednej teplote ešte 10-12 minút.
Energia v jednej porcii: 401 kcal, 5 g bielkovín, 15 g tuku, 63 g sacharidov
Paradajky sušením stratia až 90 percent svojho objemu, čo sa prejaví vyššou koncetnráciou chuti a živín. Sto gramová porcia pokryje 65 percent dennej dávky vitamínu C, 50 percent dennej dávky železa a 98 percent dennej dávky draslíka.
Hrúbka cesta nám umožní manipulovať s množstvom sacharidov v pizze.