Prečo si profíci vyberajú hovädzie
Phil Heath, Ronnie Coleman, Shawn Ray alebo Kai Greene — všetci uprednostňovali vo výžive hovädzie mäso. Pre bežného cvičenca je cenovo dostupnejšie kuracie, ktoré navyše obsahuje viac bielkovín a menej tuku. Prečo si preto niektorí profíci vyberajú hovädzie?
Hovädzie mäso má vyšší obsah železa a vitamínov B3 a B12. Tie sú kľúčové pri tvorbe energie v tele a jej transporte do pracujúcich svalov. Dostatočný príjem môže zlepšiť výkon.
Železo slúži ako prenášač kyslíka v krvi, ktorý je dôležitý aj pre tvorbu energie vo svale. Železo strácame potením, vylučovaním a zvlášť pozor si musia dať ženy počas menštruácie. Preto je odporúčaná denná dávka pre ženy (18 mg) vyššia ako u mužov (10 mg).
Vitamín B3 funguje ako enzým na tvorbu energie. Urýchľuje využitie glukózy vo svale a zlepšuje prekrvenie. Preto sa pridáva aj do energetických nápojov a jeho nadmerná konzumácia je charakteristická sčervenaním tváre a svrbením. Okrem hovädzieho sú dobrým zdrojom aj arašidy a arašidové maslo. Odporúčaná denná dávka je 16 mg.
Vitamín B12 je dôležitý pre krvotvorbu a činnosť nervovej sústavy. Krv rozváža po tele živiny a zabezpečuje aj prísun zdrojov energie do svalov. Spätne odplavuje splodiny metabolizmu. Odporúčaná denná dávka je 3-6 mikro-gramov. Nachádza sa v živočíšnych produktoch, preto vegáni môžu mať problém pokryť denné dávky tohto vitamínu. Dobrým zdrojom je hovädzia pečeň, ktorá v sto gramovej porcii pokryje dennú dávku pre muža.
Výber vhodného mäsa je individuálna záležitosť. Vyžaduje si to dlhodobejšie pozorovanie vlastného tela a jeho reakcie na rôzne druhy potravy. Niektorí športovci sa vyhýbajú červeným druhom mäsa, ktoré im spôsobuje tráviace ťažkosti. Preferujú ľahšie bledé mäso (kuracie, králičie, ryby). Ľahšia stráviteľnosť je kľúčová najmä v čase okolo tréningu.