Rozdiel medzi tvarohom a cottage cheese
Tvaroh aj cottage cheese poznáme ako dobré zdroje bielkovín s nízkym obsahom tuku. Oba patria medzi mäkké syry. Často však tvaroh do angličtiny prekladáme nepresne ako cottage cheese. Aký je medzi nimi rozdiel?
Cottage cheese sa začal vyrábať v 17. storočí na farmách v Anglicku. Je to tzv. sladký syr. Vyrába sa z kravského mlieka pridaním syridla, ktoré vytvorí zrazeninu. Tá sa pri výrobe tvrdých syrov ďalej suší a skladuje s prídavkom soli a iných konzervantov. Pri výrobe cottage cheese sa suší len čiastočne, preto okrem hrudiek kazeínu ostáva v syre aj časť srvátky.
Tvaroh je rozšírený v našich končinách, v nemecky hovoriacich krajinách a na Balkáne. Mlieko sa zráža za pomoci kyseliny mliečnej len s malým prídavkom syridla, preto kazeín nevytvorí hrudky ako v cottage a tvaroh má jemnejšiu konzistenciu. Takýto tvaroh má nízky obsah tuku, pod jedno percento. Tučný tvaroh sa dosiahne prídavkom smotany.
Spôsob výroby aj množstvo pridaného syridla sa medzi výrobcami líši, preto niektoré syry cottage môže mať viac podobu tvarohu a naopak. Podľa spracovania sa líšia aj obsahom bielkovín a tuku. Prevahu v nich vždy má pomaly rozložiteľný kazeín, preto sú vhodné na noc.
Tvaroh 100 g: 70 kcal, 12 g bielkovín; 3,5 g sacharidov; 0,2 g tuku, 120 mg vápnika
Cottage cheese 100 g: 98 kcal, 11 g bielkovín, 3,4 g sacharidov, 4 g tuku, 83 mg vápnika