Sendviče: losos vs. sardinky
Sendvič je najjednoduchší obed pre ľudí, ktorí žijú štýlom „stále v pohybe“ a nemajú čas na poriadne jedlo. V takýchto prípadoch hrozí, že človek obed odbaví len niečím malým, prípadne ho vynechá úplne, a večer potom pod návalom hladu zaútočí na chladničku. Prípadne jeho oslabený mozog neodolá ponuke najbližšieho fastfoodu. Jednoduchým riešením je pripraviť si sendvič so zdravých surovín. V prípade nutnosti ho môžete zjesť aj v autobuse, prípadne v prestávke medzi stretnutiami. Vždy je však lepšie, ak si nájdete čas a vychutnáte si ho v parku – mimo kancelárie a s vypnutým mobilom. Dnes dostanete kúpiť aj bezlepkový chlieb a chlieb so zvýšeným obsahom bielkovín, preto môže byť sendvič vhodné riešenie, aj v prípade že trpíte neznášanlivosťou lepku alebo držíte nízko-sacharidovú diétu. Vyskúšajte tieto dva recepty.
Chlieb
Použite ražný a kváskový chlieb, ktoré obsahuje viac komplexných sacharidov a vlákniny, ako biele pečivo. Vďaka tomu nespôsobia prudké rozkolísanie hladiny cukru v krvi.
Sendvič s lososom
INGREDIENCIE (4 porcie)
- Ražný chlieb – 8 krajcov
- 400 g údeného lososa
- 100 g Roztierateľného syra
- červená paprika
- uhorka
- Šalát
- Šťava z citróna
- Korenie
- soľ
POSTUP:
V miske zmiešajte syr, citrónovú šťavu a čierne korenie.Natrite zmes na krajce chleba. Na to položte lososa, zeleninu a prikryte druhým krajcom chleba.
Energia (1 sendvič): 450 kcal, 30 g bielkovín, 40 g sacharidov, 18 g tuku
Omega-3 mastné kyseliny
Losos patrí medzi mastné ryby, ktoré obsahujú Omega-3 mastné kyseliny. V 100 g dávke pokryjete ich dennú dávku, ktorá sa uvádza medzi 1-2 g denne.Omega-3 majú protizápalové účinky, znižovaním aktivity zápalotvorných látok. Podporujú tvorbu šedej mozgovej hmoty a znižujú nástup depresie. Znižovaním hladiny cholesterolu a zrazenín v krvi pomáhajú udržať nízky tlak a bránia nástupu kardiovaskulárnych chorôb. Viaceré štúdie potvrdili poztívny vplyv Omega-3 v tejto oblasti. Je to vďaka ich interakcii s látkami v krvnej plazme, ako lipidy.
Sendvič so sardinkami
INGREDIENCIE (4 porcie)
- 8 krajcov kváskového chleba
- 400 g sardiniek (5 konzerv)
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 mrkva
- 2 lyžice vínneho octu
- soľ
POSTUP
Zmiešajte orechy, olivový olej, 2 lyžice vody a cesnak do jemnej pasty. Pridajte mrkvu a dosoľte.Potrite 4 krajce pastou a na ňu umiestnite sardinky.
Energia (1 sendvič): 580 kcal, 36 g bielkovín, 31 g tuku, 40 g sacharidov
Vitamíny
Sardinky obsahujú menej bielkovín aj Omega-3 mastných kyselín ako losos. Sú však bohatšie na vitamíny a minerály. Sto gramov dodá 1,5 násobok dennej dávky vitamínu B 12, ktorý je dôležitý na udržiavanie metabolizmu buniek a syntézu DNA a RNA. Tiež umožňuje tvorbu bielych krviniek.
Nedostatok vitamínu D je častý najmä v zimných mesiacoch, keď trávime menej času na slnku, ktoré je jeho prirodzeným zdrojom. Sto gramov sardiniek pokryje 68 percent dennej dávky. Vitamín D zabudováva vápnik do kostí . Tiež pomáha vstrebávaniu horčíka a draslíka.