Grilovačka

l foto: M&F

vyziva_62.jpg

Slnko, zakvitnuté lúky, žblnkajúci potôčik a … grilovačka. Presne na túto chvíľu sme sa tešili počas studených zimných dní. Vybehnúť si do prírody a po dni plnom zábavy a športu pripraviť v podvečer na grile niečo chutné a zdravé pre seba i svojich priateľov.

Či už sa rozhodnete pre grilovanie na ohnisku alebo na grile, nezabúdajte na jedno: jedlo pripravujte na rozpálených uhlíkoch, nie v prudkom plameni ohňa. Nad plameňom by ste pokrm zvonku spálili, ale jeho vnútro by bolo surové.

Rozpáľte teda poriadne ohnisko (alebo gril) a môžete začať grilovať.

Mäso – grilujeme (z oboch strán) buď celé plátky vopred vyklepané a odležané v marináde alebo pokrájané na kúsky a na ihlici poprekladané zeleninou a zemiakmi.

Ryby – odporúča sa grilovať ich zabalené v alobale. Rybacie mäso je krehké a na rošte by sa vám mohlo rozpadnúť.

Zelenina – drobné kúsky (pokrájaná cibuľa, cukety, uhorky) grilujeme položené na alobale. Papriku ogrilujeme celú zo všetkých strán priamo na rošte. Pripečenú šupku potom ošúpeme a jadierka odstránime. Takto pripravená paprika má nezameniteľnú sladkastú chuť.

Príloha – celozrnný chlieb alebo zemiaky opečené na grile a posypané bylinkami.

Nápoje – vopred si doma pripravte limonádu z čerstvých citrónov, pomarančov alebo grepov, do ktorej vložíte niekoľko lístkov mäty. Nápoj nechajte zamraziť. Počas dňa sa vám síce roztopí, ale (pokiaľ ho nenecháte položený priamo na slnku) vydrží studený po celý deň.