Orechový chlieb
l foto: M&F
Recept na 20 krajcov
Suroviny
- 75 g sušených hrozienok
- 220 ml plnotučného mlieka
- 4 vajcia
- 3 polievkové lyžice hnedého cukru
- 1/2 kocky čerstvých kvasníc
- 300 g polohrubej múky
- 200 g posekaných vlašských orechov
- 1/2 čajovej lyžičky soli.
Postup
- Sušené hrozienka namočte do horúcej vody a nechajte ich naboptnať. Formu na pečenie (najvhodnejší je tzv. srnčí chrbát) vyložte papierom na pečenie. 200 ml mlieka mierne zohrejte aby bolo vlažné. Do mlieka pridajte 1 celé vajce, tri žĺtky, cukor, kvasnice. Premiešajte a zmes odložte na teplé miesto. Nechajte odležať cca 15 minút.
- Do odstáteho kvásku pridajte múku a vymiešajte hladké cesto. Hrozienka sceďte a osušte kuchynskou utierkou. Hrozienka, posekané orechy a soľ vmiešajte do cesta. Cesto nalejte do formy na pečenie a nechajte kysnúť 40 minút na teplom mieste.
- Rúru na pečenie predhrejte na 200 °C (teplovzdušná rúra: 180 °C, plynová rúra: stupeň 4). Cesto nechajte vykysnúť tak, aby dosahovalo 1 cm pod horný okraj zapekacej misy. Zmiešajte zvyšok mlieka a 3 vaječné bielky. Cesto potrite zmesou mlieka a bielkov. Pečte 5 minút pri plnej teplote, potom ju stiahnite na 180 °C (teplovzdušná rúra: 150 °C, plynová rúra: stupeň 3) a pečte ďalších 25 minút. Ak povrch chleba príliš rýchlo hnedne, prikryte ho papierom na pečenie, aby sa nespálil.
- Chlieb nechajte chladnúť cca 10 minút vo forme, potom ho vyklopte, odstráňte papier na pečenie a nechajte ho úplne vychladnúť.
1 krajec orechového chleba obsahuje cca: 160 kcal, 5 g bielkovín, 8 g tuku, 16 g sacharidov.