Orechový chlieb

l foto: M&F

Recept na 20 krajcov

Suroviny

  • 75 g sušených hrozienok
  • 220 ml plnotučného mlieka
  • 4 vajcia
  • 3 polievkové lyžice hnedého cukru
  • 1/2 kocky čerstvých kvasníc
  • 300 g polohrubej múky
  • 200 g posekaných vlašských orechov
  • 1/2 čajovej lyžičky soli.

Postup

  1. Sušené hrozienka namočte do horúcej vody a nechajte ich naboptnať. Formu na pečenie (najvhodnejší je tzv. srnčí chrbát) vyložte papierom na pečenie. 200 ml mlieka mierne zohrejte aby bolo vlažné. Do mlieka pridajte 1 celé vajce, tri žĺtky, cukor, kvasnice. Premiešajte a zmes odložte na teplé miesto. Nechajte odležať cca 15 minút.
  2. Do odstáteho kvásku pridajte múku a vymiešajte hladké cesto. Hrozienka sceďte a osušte kuchynskou utierkou. Hrozienka, posekané orechy a soľ vmiešajte do cesta. Cesto nalejte do formy na pečenie a nechajte kysnúť 40 minút na teplom mieste.
  3. Rúru na pečenie predhrejte na 200 °C (teplovzdušná rúra: 180 °C, plynová rúra: stupeň 4). Cesto nechajte vykysnúť tak, aby dosahovalo 1 cm pod horný okraj zapekacej misy. Zmiešajte zvyšok mlieka a 3 vaječné bielky. Cesto potrite zmesou mlieka a bielkov. Pečte 5 minút pri plnej teplote, potom ju stiahnite na 180 °C (teplovzdušná rúra: 150 °C, plynová rúra: stupeň 3) a pečte ďalších 25 minút. Ak povrch chleba príliš rýchlo hnedne, prikryte ho papierom na pečenie, aby sa nespálil.
  4. Chlieb nechajte chladnúť cca 10 minút vo forme, potom ho vyklopte, odstráňte papier na pečenie a nechajte ho úplne vychladnúť.

1 krajec orechového chleba obsahuje cca: 160 kcal, 5 g bielkovín, 8 g tuku, 16 g sacharidov.