Šalátová párty
l foto: M&F
Ovocie zmiešajte vo veľkej mise a zalejte džúsom. Ak chcete tento šalát podávať na havajský spôsob, nepoužite misu, ale ovocím naplňte vydlabanú polovicu vodného melónu. Iným variantom (nie však pre deti) je bowle. Ovocie v takomto prípade nezalejete džúsom, ale bielym perlivým vínom alebo suchým bielym vínom a pridajte 1 dcl ovocného likéru. Nechajte 30 minút postáť a tesne pred podávaním pridajte kocky ľadu.
Fazuľový šalát
Suroviny
- 2 šálky pokrájaných strukov mladej zelenej fazuľky
- 2 šálky pokrájaných strukov mladej žltej fazuľky
- 2 šálky varenej strakatej fazule
- 2 šálky varenej tmavej fazule
- 1 cibuľA
- 1 šálka čerstvej pokrájanej bazalky
- 4 kávové lyžičky cukru
- 1 kávová lyžička soli
- 1 kávová lyžička čierneho korenia
- 1/2 šálky panenského olivového oleja
- 1/2 šálky bieleho vínneho octu
- 1 šálka kuracích pŕs
- 1 balík tortilla chipsov.
Postup
Vo veľkej mise zmiešajte prvých šesť ingrediencií. V zvláštnej miske pomiešajte cukor, soľ, korenie, ocot a olej. Po dôkladnom premiešaní (aby sa suroviny spojili) nalejte na zeleninu. Pridajte na kúsky pokrájané a na oleji krátko opečené kuracie prsia a všetko dobre premiešajte. Podávajte s tortilla chipsami, ktoré nasypete do zvláštnej misy.
Miešaný šalát s cestovinou
Suroviny
- 4 umyté červené
- 4 zelené a 2 žlté papriky
- 5 paradajok
- 2 stredne veľké šalátové uhorky
- 1 pór
- 4 strúčiky cesnaku (najvhodnejší je maslový)
- 1/2 šálky čerstvej posekanej bazalky a pažítky
- trošku soli, zmes bieleho a čierneho mletého korenia
- 1/2 kg masívnejších cestovín uvarených „al dente“
- 1/4 šálky panenského olivového oleja
- 3 polievkové lyžice bazalkového vínneho octu
- 2 dcl vody.
Postup
Papriky, paradajky, uhorky a pór umyte a pokrájajte. Cesnak posekajte na čo najmenšie kúsky. Všetko nasypte do misy. Z 2 dcl vody, oleja, octu, korenia a soli pripravte nálev. Nálevom zalejte zeleninu, pridajte uvarené a odkvapkané cestoviny a dobre premiešajte. Zakryté nechajte odstáť na chladnom mieste cca 1 hodinu.
Ovocné nápoje
Do priesvitných sklenených džbánov pripravte vychladené ovocné nápoje. Osvedčená a obľúbená je pomarančovo-citrónová šťava pripravená z čerstvo vylisovaných citrusov a zriedená v pomere 1:1 studenou minerálnou vodou. Do džbánov vhoďte na ozdobu niekoľko kúskov pokrájaných ošúpaných pomarančov. Ak je šťava z citrusov príliš kyslá, doslaďte nápoje trochou medu.