Nie sú vločky ako vločky

l foto: M&F

nie.jpg

Ovsené vločky su vynikajúcim zdrojom sacharidov. Vďaka ich nízkemu glykemickému indexu dodávajú telu dlhotrvajúcu energiu. Okrem toho vysoký podiel balastných látok v ovsených vločkách napomáha tráviacemu systému a pomáha znižovať hladinu cholesterolu. Všetky tieto vlastnosti robia z ovsených vločiek ideálne jedlo nielen pre športovcov.

Ovsené vločky sú výživovo cennejšie než iné plodiny vďaka veľkému podielu bielkovín. Majú síce pomerne vysoký obsah tukov (4–8 %), ide však o esenciálne a nenasýtené tuky, ktoré su mimoriadne dôležité pre športovcov.

Ovsené vločky sa pripravujú viacerými spôsobmi: opražené, ako kaša alebo vývar. Určitou zmenou v jedálnom lístku môže byť namiesto ovsených vločiek müsli. Existuje mnoho druhov, vyvarujte sa však produktov dochutených cukrom. Ani vysoký podiel orechov v müsli nie je pre športovcov vďaka nadmernému množstvu tuku vhodný. Ideálne je, ak podiel tuku neprekročí 12 % (preto si pozorne všímajte etikety na výrobkoch).

Náš tip na zdravé raňajky: Na suchej panvici si opražte 1 šálku ovsených vlčiek. K takto pripraveným vločkám pridajte 1 stredne veľký na kolieska pokrájaný banán a zalejte nízkutočným jogurtom.