Dusené kuracie prsia s paradajkami
l text: JIM SHIEBLER l foto M&F
Začnite najprv s chutnou prílohou – kandizovanými paradajkami – na prípravu ktorej potrebujete sušené paradajky. Tie si totiž zachovajú svoju prirodzenú sladkosť. Nie všade kúpite sušené paradajky v obchode s potravinami. Môžete si ich však urobiť aj sami doma v peci alebo rúre. Pri príprave tohoto jedla použijeme aj trošku medu, aby paradajky získali karamelovú príchuť. Takže, hlavnou zložkou prílohy sú paradajky, ktoré v mojom recepte používam na dvoch miestach. Ak však máte možnosť výberu, pri príprave omáčky siahnite po žltých paradajkách, ktoré sú mimoriadne sladké.
Recept na 4 porcie
Suroviny
- 200 g kuracích pŕs bez kože
- 4 veľké červené paradajky
- 3 čajové lyžičky medu
- 1 nadrobno nakrájaná cibuľa
- ½ čajovej lyžičky olivového oleja
- 2 veľké žlté paradajky
- 1 čajová lyžička chilli omáčky
- 2 červené papriky
- 0,5 kg zemiakov
- čierne mleté korenie
Príprava
Kandizované paradajky Ak nemáte sušené paradajky, čerstvé červené paradajky obarte horúcou vodou, potom prudko ochlaďte ľadovou vodou a ošúpte. Pokrájajte ich na štvrťky, dajte do panvice a polejte medom. Vložte do rúry a pri teplote 200 stupňov Celzia kandizujte 1 hodinu. Hotové paradajky poduste chvíľu s cibuľkou a čiernym korením. Nechajte vychladnúť.
Zemiaky Na papriku pokrájanú na menšie kúsky nakvapkajte olivový olej. Papriky vložte do rúry vyhriatej na 220° C na cca 30 minút, aby ste ju ľahko zbavili šupky. Súčasne s tým varte zemiaky. Uvarené zemiaky roztlačte. Do zemiakového pyré pridajte ošúpanú papriku. Pyré udržujte teplé.
Omáčka Do panvice dajte olivový olej a pokrájanú cibuľku. Cibuľku chvíľu opražte. Dávajte si pozor, aby sa olej ani cibuľka nepripálili! Pridajte žlté paradajky a chilli omáčku. Duste pomaly cca 15 minút. Zmes zmixujte a udržiavajte teplú.
Kuracie prsia
Mäso dochuťte čiernym korením a nasucho opečte na panvici do zlata. Potom vložte do rúry a pečte pri teplote 200° C. Mäso z hydiny je upečené vtedy, keď po zarezaní do jeho stredu vyteká z neho priezračná šťava.
Servírovanie Na zemiakové pyré uložte kuracie prsia a kandizované paradajky. Prelejte omáčkou. Takto pripravené jedlo je bohaté na bielkoviny (kuracie mäso) a sacharidy (zemiaky a zelenina) pri nízkom obsahu tukov (kuracie prsia sú zbavené kože a tuku a na prípravu ste použili minimum olivového oleja).