Prečo vitamín D?
l text: CORY DAVIDSON l foto: BOB GARDNER
* Som pravidelným návštevníkom posilovne. Mal by som užívať extra vitamín D?
Vitamín D a vápnik sú známe svojím synergickým účinkom na hustotu kostného tkaniva. Vápnik je priamo súčasťou kostnej štruktúry, vitamín D napomáha jeho vstrebávaniu z potravy a vápnikových doplnkov výživy. V posledných rokoch sa vápnik stal predmetom záujmu aj pre svoju potenciálnu rolu pri odbúravaní tuku. Hromadia sa dôkazy o tom, že vitamín D môže byť dôležitý z hľadiska optimalizácie účinkov tréningu, zohráva totiž významnú úlohu pri raste svalovej hmoty a sily.
Vitamín D vzbudil záujem vedcov po prvý raz vtedy, keď sa zistilo, že svalové bunky sú vybavené receptormi schopnými reagovať na jeho prítomnosť. Aktivácia týchto receptorov ovplyvňuje svalové vlákna niekoľkými spôsobmi. Interakcia vitamínu D môže svojimi receptormi v svaloch spôsobovať zmeny na genetickej úrovni, ktoré môžu ovplyvňovať rast. Naviac, vitamín D môže zvyšovať hladinu vápnika vo svaloch, čo je dôležité z hľadiska ich funkcie. Štúdie ukázali súvislosť medzi rôznymi typmi receptorov vitamínu D a zlepšením sily štvorhlavého svalu stehna a hamstringov. Aj keď nie je možné ovplyvniť typ receptorov vitamínu D, s ktorými sme sa narodili, môžeme zvýšiť príjem samotného vitamínu D, ktorý ich aktivuje.
Existujú dva typy vitamínu D: D2 (ergokalciferol) a D3 (cholekalciferol). Účinnejší je vitamín D3. Zvýšenie jeho hladiny možno dosiahnuť konzumáciou tučnejších rýb (napríklad losos), alebo užívaním vitamínu D3 vo forme doplnkov výživy (400 až 1000 medzinárodných jednotiek denne naviac okrem bežnej stravy). Vitamín D sa tiež tvorí v pokožke po expozícii slnečným žiarením, lekári však varujú pred zvýšeným rizikom rakoviny kože, ktoré môže prevážiť výhody zvyšovania hladiny vitamínu D v tele takýmto spôsobom. Hlavným zdrojom vitamínu D by preto mal byť jeho príjem potravou.