Majstrovstvá Slovenska v tlaku na lavičke mužov a žien (SAKFST)

l text: MÁRIO ŠEDIVÝ

p1010516.jpgV sobotu 14. 4. 2012 sa v Bánovciach nad Bebravou konali Majstrovstvá Slovenska v tlaku na lavičke mužov a žien. Súčasťou pretekov bol aj otvorený šampionát telesne postihnutých športovcov, na ktorom sa zúčastnili aj pretekári z Česka, Poľska a Ruska. Národný šampionát federácie SAKFST zorganizoval domáci oddiel M+J FC Bánovce nad Bebravou pod vedením Michala Čaplu. Štartovalo na ňom 40 pretekárov v seniorských kategóriách a 23 telesne postihnutých športovcov.

tangelmayer_absolutny.jpgDopoludňajšiu časť tradične otvorili ženy. Absolútne víťazstvo obhájila slovenská reprezentantka Monika Gavorníková z KST Senica. V kategórií do 52 kg zatlačila 100 kg. Na druhom mieste v celkovom poradí skončila Mária Buďveselová z oddielu Klasik Liptovské Sliače, výkonom 95 kg zlatá medailistka kategórie do 72 kg. Bronzovú priečku b hodnotení bez rozdielu telesnej hmotnosti získala 60,9 kg vážiaca Simona Vráblová z SPC Častá, ktorá vytlačila 80 kg.

absolutka_muzi.jpgSúťaž pokračovala mužskými kategóriami, kde padlo niekoľko slovenských rekordov. Kategóriu do 59 kg vyhral nestarnúci domáci pretekár Milan Gombár (rok narodenia 1948) výkonom 125 kg, čím vytvoril nový rekord vekovej kategórii masters 3 nad (60 rokov). Novými slovenskými rekordmi sa môžu pochváliť aj víťaz kategórie do 83 kg Mário Belan z PWL Club Svätoplukovo s výkonom 220 kg a Pavol Varchola z klubu HTP Bardejov, ktorý výkonom 242,5 kg triumfoval vo váhe do 93 kg.

absolutka_zeny.jpgObedňajšiu časť vyplnili zápolenia telesne postihnutých pretekárov, ktorí svojimi výkonmi a nasadením v ničom nezaostávali za zdravými športovcami. Absolútnym víťazom sa stal výkonom 168 kg Marius Tomczyk (do 67,5 kg) z Poľska. Na druhom mieste skončil jeho krajan Piotr Szymeczek, ktorý v kategórií do 82,5 kg zatlačil 185 kg. Na treťom mieste skončil výkonom 153 kg Jurij Petrov (do 56 kg) z Ruska.

Popoludní pokračovali preteky divácky najatraktívnejšími ťažkými váhovými kategóriami mužov. V kategórii do 105 kg dominoval slovenský reprezentant Denis Tangelmayer z oddielu Strojár Malacky, ktorý v základnom pokuse zvládol 280 kg, čo mu stačilo aj na absolútne prvenstvo v súťaži. V záverečnom treťom pokuse sa Tangelmayer pokúšal prekonať svoj osobný rekord, ale činka s hmotnosťou 300 kg tentoraz odolala.

telesne_postihnuti.jpgNapínavý súboj sa konal v kategórií do 120 kg medzi domácim pretekárom Fridrichom Matejíkom a Stanislavom Janešom z oddielu Veterinary Bodybuilding Club Košice. Víťazom sa napokon stal Matejík s novým slovenským rekordom 287,5 kg. Janeš sa po úspešnom základe (280 kg) pokúšal dvakrát prekonať métu 300 kg, no neúspešne…

Vďaka patrí organizátorom šampionátu za hladký priebeh súťaže a nakladačom za dobre odvedenú prácu.

VÝSLEDKY (ŽENY, MUŽI)

vysledky_muzi_zeny.jpg

 

VÝSLEDKY (TELESNE POSTIHNUTÍ)

vysledky_telesne_postihnuti-2.jpg