Čokoládové pokušenie
l text: LAURA CREAVALLE l foto: M&F
Neviete odolať jemnej chuti čokolády rozplývajúcej sa na jazyku? Nie ste sami. Bonbóny, torty, čokoládové krémy a zmrzliny – to je predsa vynikajúca pochúťka! Problém nastane, ak prestanete kontrolovať jej množstvo, pretože by ste sa čoskoro nezmestili do oblečenia.
Pre všetkých maškrtníkov, ktorí sa nevedia vzdať sladkého pokušenia, a pritom sa obávajú o svoju postavu, máme tip. Je to alternatíva čokoládového koláča bez tuku a nadbytočných kalórií. Stačí len nahradiť kalorické vaječné žĺtky bielkami, použiť nízkotučné mlieko, puding aj čokoládovú polevu a chutný a zdravý koláč je na svete! Ďalšou nezanedbateľnou prednosťou tohto receptu je časová nenáročnosť. Príprava totiž trvá púhych šesť minút plus 22 minút pečenia. A tých 22 minút môžete koniec-koncov využiť napríklad na sledovanie televíznych novín.
Nízkokalorický čokoládový koláč
SUROVINY
- 1/3 šálky horúcej vody
- 4 lyžičky instantnej kávy
- 4 lyžičky kávového likéru
- 280 g rozdrobených piškótov
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 2 vaječné bielky
- 3/4 šálky nízkotučného mlieka (1 % tuku)
- 30 g čokoládového pudingového prášku bez tuku
- 3 šálky nízkotučnej čokoládovej polevy
- sprej na vymastenie formy na pečenie.
POSTUP
V horúcej vode rozmiešajte 2 lyžičky instantnej kávy. Pridajte 1 lyžičku likéru, rozdrobené piškóty, bielky a lyžičku vanilkového extraktu. Premiešajte. Formu vystriekajte sprejom, naplňte ju cestom a pečte pri teplote 200 ˚C 22 minút.
NÁPLŇ
Zmiešajte 1 lyžičku instantnej kávy, likéru a vanilkového extraktu spolu s mliekom a pudingovým práškom. Vlejte do mixera a šľahajte 1 minútu pri strednej rýchlosti. Časťou takto pripraveného krému naplňte rozrezaný vychladnutý korpus.
KRÉM
Do zvyšku krému, ktorým ste plnili koláč, primiešajte zvyšok instantnej kávy a likéru. Premiešajte a natrite na povrch koláča. Ozdobte postrúhanou čokoládou. Nakrájajte 8 porcií.
1 porcia obsahuje: 289 kalórií, 4,5 g bielkovín, 52 g sacharidov, 7 g tuku