Zeleninové lasagne
l foto: M&F
Recept na 4 porcie
Suroviny
- 2 cibule
- 4 karotky, cesnak
- 200 g zeleru
- 300 g cukiny
- 1 žltá a 1 červená paprika
- 600 g brokolice, 500 g šampiňónov
- 600 ml zeleninového vývaru
- 1 polievková lyžica rastlinného oleja
- soľ
- mleté korenie
- 4 polievkové lyžice hladkej múky
- 125 ml odtučneného mlieka
- 150 g taveného syra
- 2 polievkové lyžice posekaných byliniek
- postrúhaný muškátový oriešok
- 12 plátkov lasagne
- 90 g strúhaného syra.
Postup
- Cibuľu a zeler posekajte na kocky. Cukinu, papriky a karotku pokrájajte na tenké kolieska, brokolicu rozdeľte na ružičky, šampiňóny rozštvrťte. Karotku varte v zeleninovom vývare cca 3 minúty. Pridajte brokolicu a varte dalšie 3 minúty.
- V panvici rozohrejte olej, pridajte pokrájaný cesnak, šampiňóny a zeler a všetko orestujte, potom osoľte, okoreňte a vyberte z panvice. Do oleja pridajte múku, zapražte ju a pridajte studené mlieko a zeleninový vývar. Za stáleho miešania nechajte zovrieť a pomaly varte cca 10 minút. Do omáčky pridajte na menšie kusy pokrájaný tavený syr, bylinky, soľ, mleté korenie a muškátový orech a zohrievajte dovtedy, kým sa syr neroztopí.
- Do zapekacej formy striedavo vrstvite lasagnové plátky, zeleninu a omáčku tak, aby na vrchu boli lasagne. Tie posypte strúhaným syrom. Zapekaciu formu vložte do vopred vyhriatej rúry (180º pri elektrickej rúre, 160º pri teplovzdušnej) a pečte cca 35 minút.
1 porcia obsahuje cca: 550 kcal, 35 g bielkovín, 70 g sacharidov, 15 g tuku.