Havajský biftek
l text: LAURA CREAVALLE l foto: ROBERT REIFF
Ponúkam vám vynikajúci recept na jedlo, ktoré nielen posilní vaše telo, ale na svoje si prídu aj chuťové bunky. Možno ste v poslednom čase dávali prednosť najmä rybám a hydine, nemali by ste však zabúdať ani na červené mäso. Obsahuje totiž tri zložky mimoriadne dôležité pre zdravie: zinok, železo a vitamín B12.
V mojom recepte nájdete niekoľko zvláštností, ktoré vás na prvý pohľad prekvapia. Ale skutočne len na prvý. Také víno. Vášmu jedlu dodá nezameniteľnú arómu a v marináde sa podieľa na zmäknutí mäsa. Alebo med. Niektorí prívrženci fitness sa obávajú jeho konzumácie, pretože môže ovplyvniť hladinu inzulínu v krvi. V skutočnosti vám 1/2 lyžičky na porciu neublíži, ale vášmu steaku dodá nezameniteľnú exotickú chuť. V kombinácii s ďalšími bežnými koreniami je med jednou zo základných surovín v najlepších steakhousoch.
Suroviny
- 0,5 kg bifteku pokrájaného na štyri pláty
- 1 malá nadrobno pokrájaná cibuľa
- biele korenie mleté
- 1/2 šálky bieleho vína
- 1/3 šálky jablkového džúsu
- 2 čajové lyžičky sójovej omáčky
- 1 strúčik nadrobno pokrájaného cesnaku
- (alebo 1 čajová lyžička cesnakového prášku)
- 1/4 čajovej lyžičky mletého zázvoru
- 1/2 šálky zaváraných nesladených broskýň
- 1/2 šálky pšeničného škrobu
- 2 čajové lyžičky medu
- netukový sprej
Postup
V menšej nádobe zmiešajte cibuľu, korenie, víno, jablkový džús, sójovú omáčku, cesnak a zázvor. Pridajte steaky. Marinujte v chladničke celú noc, ak nemáte dostatok času postačia tri hodiny. Vyberte steaky z marinády. Opekajte 3–4 minúty na panvici vystriekanej netukovým sprejom. Steaky odložte na teplé miesto. Do panvice nalejte použitú marinádu, pridajte broskyne, pšeničný škrob a med. Pomaly varte tri minúty. Takto pripravenú omáčku nalejte na steaky a podávajte s ryžou.
1 porcia obsahuje: 303 kalórií, 24 g bielkovín, 27 g sacharidov, 11 g tuku, 1, 5 g vlákniny.