Nebezpečné baktérie

Nebezpečné baktérie

Čo vás čaká, ak skonzumujete nesprávne tepelne pripravenú potravinu, či jedlo uvarené z nesprávne skladovaných surovín? Listérie – baktérie nachádzajúce sa v mäkkých syroch z nepasterizovaného mlieka, tepelne nespracovaných mäsových výrobkoch, ale aj v surovej zelenine. Ničia sa varom. Salmonely – hlavná príčina ochorení z potravín. Objavujú sa vo vajciach, hydine, mäse, zákuskoch. Ničia sa varením. Zlatý stafylokok – zdrojom bývajú všetky potraviny, pri príprave ktorých neboli dodržané hygienické zásady. Varením sa nedá zničiť! Kampylobakter – častým zdrojom nákazy sú tepelne nespracované výrobky (hamburgery, steaky, tatárske bifteky). Postihuje najmä malé deti. Escherichia coli – objavuje sa v nedostatočne tepelne upravenom mletom mäse, neošetrenom mlieku a syroch, potravinách bohatých na vodu, pri príprave ktorých nebola dodržaná hygiena. Spôsobuje tzv. cestovateľskú a detskú hnačku. Nebezpečný typ O157, ktorý môže spôsobiť poruchu ľadvín.

foto: M&F