Jahodové pochúťky
l foto: M&F
Jahodové muffiny
Recept na 12 porcií
Suroviny
- 150 g jahôd
- 250 g celozrnnej múky
- 2,5 čajovej lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1 vajíčko
- 100 g cukru
- 80 ml rastlinného oleja
- 120 g smotany
- 150 cmaru.
PLNKA
- 80 g jahôd
- 1 polievková lyžica smotany
- 2 polievkové lyžice cukru
- 70 g tvarohu.
Postup
- Nahrejte rúru na 180 °C. Jahody pokrájajte na drobné kúsky. (Ak používate jahodový kompót, nechajte ich dobre odkvapkať na site. Mrazené jahody vopred rozmrazte.) Zmiešajte ich s múkou a kypriacim práškom do pečiva. Vidličkou roztlačte na kašu. Vyšľahajte vajíčko spolu s cukrom, smotanou a cmarom a nakoniec pridajte olej. Do tejto zmesi vmiešajte postupne múkovú zmes. Dôkladne premiešajte, aby vznikla jednoliata masa.
- Jahody do plnky pokrájajte na kúsky. Zmiešajte ich so smotanou, cukrom a cmarom.
- Polovicu cesta rozdeľte na dvanásť častí, ktoré natlačíte do misiek. Pridajte plnku a prikryte druhou polovicou cesta. Pečte cca 20 minút.
1 kúsok obsahuje cca 250 kalórií, 3 g bielkovín, 25 g sacharidov, 13 g tuku.
Jahodová limonáda
Recept na 4 porcie
Suroviny
- 500 g jahôd
- 400 ml ananásovej šťavy
- 4 polievkové lyžice medu
- 4 čajové lyžičky citrónovej šťavy
- 200 ml minerálnej vody
- 4 plátky citróna na dekoráciu.
Postup
Jahody pokrájajte na kúsky a spolu s ananásovou šťavou, medom a citrónovou šťavou rozmixujte. Rozdeľte do štyroch pohárov, dolejte minerálkou a ozdobte plátkom citróna.
1 porcia obsahuje cca: 150 kalórií, 2 g bielkovín, 30 g sacharidov, 0 g tuku