Grilovaný losos s rascovou majonézou

l text: LAURA CREAVALLE l foto: M&F

Lososové prekvapenieObyvatelia vyspelých krajín sa vrhli na zdravé stravovanie. Vylučujú zo svojich jedálnych lístkov presolené a presladené jedlá rovnako ako tučné jedlá a namiesto nich tam zaraďujú ovocie, zeleninu, nízkotučné potraviny a potraviny bohaté na balastné látky. K zlepšeniu došlo aj v reštauráciách, takže dnes nie je problém najesť sa diétne aj mimo vlastného bytu. Vynikajúcim tipom na objednávku v reštaurácii je losos. Ak si ho dáte upraveného na grile, nemáte čo pokaziť. Mäso tejto studenovodnej ryby je bohaté na omega-3-mastné kyseliny. Tieto sa nachádzajú aj v ďalších rybách (makrela, tuniak, haringy), losos však patrí k najobľúbenejším. Radi ho konzumujú aj ľudia nemajúci v obľube ryby, pretože nemá typickú rybacinovú arómu. Lososa možno grilovať, údiť, variť alebo využiť na prípravu sushi. Ponúkam vám recept, ktorý je alternatívou kuracích pŕs alebo steaku. Ak ho ochutnáte, budete si ho pripravovať stále znovu.

 

Recept na 6 porcií

Suroviny

  • šesť 20dg plátkov lososa polovica šálky netučnej majonézy
  • jeden a pol čajovej lyžičky rasce
  • jeden a pol čajovej lyžičky drveného oregana
  • štipka soli a čierneho mletého korenia
  • netučný sprej

Príprava

Vystriekajte panvicu sprejom na pečenie. Do majonézy vmiešajte všetky ingrediencie a krátko povarte. Majonézou potrite lososa grilujte po 4 minúty z oboch strán. Podávajte s ryžou alebo zemiakmi.

Jedna porcia obsahuje: 355 kcal, 51 g bielkovín, 4 g sacharidov, 15 g tuku.