Zubáč so šafranovou omáčkou

l foto: M&F

4 porcie

zubac.jpgSuroviny

  • 4 filety zubáča
  • 1 cibuľa
  • 4 polievkové lyžice repíkového oleja
  • soľ
  • citrónová šťava
  • múka
  • 100 ml bieleho vína
  • 100 ml mlieka
  • 100 ml smotany
  • 1 šalátová uhorka
  • 1 veľká paradajka
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • nové korenie (čerstvo pomleté)
  • štipka (4–5 vláken šafranu

Postup

Ak máte mrazeného zubáča, nezabudnite ho včas vybrať z mrazničky. Ideálne je nechať ho rozmraziť v noci. Zubáča osoľte, pokvapkajte citrónovou šťavou, poprášte ho múkou a na oleji ho opekajte cca 4 minúty z každej strany. Potom ho odložte do tepla. Do výpeku pridajte víno, mlieko a smotanu, dobre premiešajte a varte 10 minút. Vznikne jemná omáčka. Cibuľu, uhorku a paradajku pokrájajte na malé kocky. Cibuľu opražte na oleji, potom pridajte pokrájanú uhorku, podlejte zeleninovým vývarom a duste 10 minút. Nakoniec pridajte paradajku a ešte krátko varte (aby sa paradajky nerozvarili). Do omáčky pridajte soľ, mleté nové korenie a šafran a nechajte ju ešte raz zovrieť. Opečeného zubáča servírujte s dusenou zeleninou a horúcou šafranovou omáčkou. Ako prílohu odporúčame ryžu basmati.

1 porcia obsahuje: (bez ryže) 260 kalórií, 30 g bielkovín, 3 g sacharidov, 19 g tuku