Zubáč so šafranovou omáčkou
l foto: M&F
4 porcie
Suroviny
- 4 filety zubáča
- 1 cibuľa
- 4 polievkové lyžice repíkového oleja
- soľ
- citrónová šťava
- múka
- 100 ml bieleho vína
- 100 ml mlieka
- 100 ml smotany
- 1 šalátová uhorka
- 1 veľká paradajka
- 100 ml zeleninového vývaru
- nové korenie (čerstvo pomleté)
- štipka (4–5 vláken šafranu
Postup
Ak máte mrazeného zubáča, nezabudnite ho včas vybrať z mrazničky. Ideálne je nechať ho rozmraziť v noci. Zubáča osoľte, pokvapkajte citrónovou šťavou, poprášte ho múkou a na oleji ho opekajte cca 4 minúty z každej strany. Potom ho odložte do tepla. Do výpeku pridajte víno, mlieko a smotanu, dobre premiešajte a varte 10 minút. Vznikne jemná omáčka. Cibuľu, uhorku a paradajku pokrájajte na malé kocky. Cibuľu opražte na oleji, potom pridajte pokrájanú uhorku, podlejte zeleninovým vývarom a duste 10 minút. Nakoniec pridajte paradajku a ešte krátko varte (aby sa paradajky nerozvarili). Do omáčky pridajte soľ, mleté nové korenie a šafran a nechajte ju ešte raz zovrieť. Opečeného zubáča servírujte s dusenou zeleninou a horúcou šafranovou omáčkou. Ako prílohu odporúčame ryžu basmati.
1 porcia obsahuje: (bez ryže) 260 kalórií, 30 g bielkovín, 3 g sacharidov, 19 g tuku