Zdravie sa začína v črevách

| text: ALYSSA SHAFFER

Probiotiká sú kmeň baktérií, ktoré žijú v našich črevách. Prirodzene sa vyskytujú v jogurte, kefíre, kyslej kapuste a v kimchi (kórejské jedlo z nakladanej zeleniny), doplniť sa dajú aj vo forme tabletiek, prášku či štiav. Najdôležitejšie sú Bifidobakter a Lactobacillus, hovorí Frank Lipman, lekár a odborník na výživu z New Yorku.

Tip: Lactobacillus acidophillus sa nachádza v gréckom jogurte. Pomáha rozkladať laktózu, preto je jogurt vhodný aj pre ľudí, ktorí trpia laktózovou intoleranciou. 

Prebiotiká sú zase potraviny alebo prísady, ktoré slúžia ako výživa pre črevné baktérie. Tvorí ich prevažne vláknina, ktorá prechádza nestrávená cez tráviaci trakt. Črevné baktérie ju rozkladajú procesom fermentácie a tým vznikajú látky, ktoré majú vplyv na citlivosť na inzulín alebo pôsobia protizápalovo. Prebiotiká sa nachádzajú v cesnaku, špargli, artičokách, póre, cibuli a reďkovke.

Fermentácia je chemická premena látky jednobunkovými živočíchmi. Prebieha za prístupu kyslíka, na rozdiel od kvasenia.

Okrem probiotík tráveniu napomáhajú aj ďalšie látky. Z bežných doplnkov výživy sú to karnosín, glutamín a zinok; zo stravy cesnak, oregano a palina. Ničia škodlivé baktérie v črevách.

Prehnaná hygiena zvyšuje citlivosť imunitného systému na škodlivé latky. Telo potrebuje kontakt so špinou, aby bolo nútené vytvárať si protilátky. Antibakteriálne mydlá a iné prípravky nemajú výraznejší účinok proti vírusom a navyše môžu poškodiť prirodzenú mikroflóru v črevách.